eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Emfizemul


SIMPTOME
Emfizemul progreseaza lent in timp si este deseori confundat cu alte afectiuni, de la astm pana la boli de inima. Simptomele caracteristice ale emfizemului cuprind:
a dispneea de efort, agravata de-a lungul anilor.
a o tuse cronica, usoara, uneori insotita de o mica cantitate de flegma (expectoratie).
a un torace destins, in forma de "butoi".

CHEMATI MEDICUL DACA
a tusea dumneavoastra produce cantitati neobisnuite de flegma, mai ales daca aceasta este groasa si de culoare inchisa. Acestea sunt simptome ale bronsitei si ale unei infectii insotitoare a cailor respiratorii superioare, ce pot necesita antibiotice.
a aveti o tuse persistenta, usoara (uneori neluata in seama, ca fiind "tuse de fumator")
care nu dispare dupa mai multe luni. Acest simptom indica emfizemul, dar ar putea fi de asemenea semnalul stadiilor incipiente ale cancerului pulmonar.
a incepeti sa scadeti in greutate in mod inexplicabil. Acest simptom este asociat cu emfizemul, dar este caracteristic si pentru cancer.
a va pierdeti constant respiratia dupa actitati simple, cum ar fi urcatul unui sir de trepte. Ca si mai sus, simptomul este asociat cu emfizemul, dar poate fi si un semn al cancerului sau al unei boli de inima.
Emfizemul, o boala pulmonara potential fatala, caracterizata prin pierdere progresiva a elasticitatii plamanilor, provoaca in mod tipic tuse cronica moderata si scurtarea respiratiei. Desi mai multi factori - printre care ereditatea/poluarea si o boala pulmonara cronica preexistenta, cum este astmul - pot juca un rol in aparitia sa, emfizemul este cel mai adesea provocat de fumatul masiv, pe intervale lungi de timp. in multe cazuri, pacientii cu emfizem sufera si de bronsita cronica, ceea ce explica unele simptome suprapuse.
In Statele Unite mor mai multi oameni din cauza emfizemului decat din orice alta afectiune pulmonara. Pana azi nu s-a descoperit nici o cale de ndecare si nici un tratament nu are efect de recuperare asupra efectelor. Totusi, apeland la ajutor medical profesional in etapele de debul ale bolii puteti incetini substantial progresia sa.

Emfizemul apare cand alveolele-mici saci cu aer avand peretii subtiri, grupati in buchete la capatul cailor aeriene din profunzimea plamanilor - sunt lezate sau dilatate. Plamanii sanatosi contin circa 300 milioane de astfel de saci spon-giosi, care sunt responsabili pentru livrarea de oxigen catre fluxul sangn si pentru extragerea reziduurilor de dioxid de carbon. Dar cand caile aeriene ale plamanilor sunt lezate sau comprimate, de obicei din cauza fumatului, respiratia dene mai dificila si fortata. Perioade lungi de respiratie laborioasa exercita asupra plamanilor o presiune care, in final, intinde alveolele dincolo de limitele lor naturale. In timp, ele isi pierd elasticitatea naturala si uneori se rup. Astfel de leziuni nu numai ca impiedica functionarea eficienta a alveolelor, ci scade, de asemenea, semnificativ suprafata si elasticitatea globala a plamanilor. O data cu dezvoltarea emfizemului, pacientii sunt deseori incapabili sa indeplineasca cele mai simple forme de efort, cum ar fi urcarea unui sir de trepte, fara a-si pierde suflul.
Emfizemul este cel mai frecvent la barbati intre 50 si 70 de ani care au fost mari fumatori multi ani, dar boala este tot mai intalnita la femei, pe masura ce acestea se alatura marilor fumatori. Cei cu emfizem sunt vulnerabili in mod special la pneumonie, bronsita si alte infectii ale plamanilor, ca si la probleme cardiovasculare cum ar fi insuficienta cardiaca. Desi pacientii cu emfizem trebuie monitorizati de un specialist in medicina, ei isi pot modifica stilul de ata, pot invata tehnici de respiratie si isi pot suplimenta ingrijirile medicului cu un numar de alte terapii alternative pentru a-si face ata mai conforila.

CAUZE
De departe cea mai frecventa cauza a emfizemului este fumatul masiv, timp indelungat. Se considera ca fumul de tigarete distruge fibrele elastice din peretii alveolelor, facand-le mai susceptibile la rupturi. Fumatul afecteaza peretii cailor aeriene ramificate ale plamanilor, determi-nandu-le colapsul in expiratie, ceea ce blocheaza eliminarea aerului din plamani. Pe langa rolul sau in aparitia emfizemului, fumatul ii face pe cei cu emfizem mai vulnerabili la infectii pulmonare si la alte afectiuni grave, cum este bronsita cronica.
Chiar si un singur fum dinlr-o tigareta este suficient pentru a provoca paralizia temporara a micilor celule cu cili; cilii sunt doar formatiuni ale celulelor, asemanatori firelor de par, care sunt responsabili pentru curatarea reziduurilor si excesului de mucus din plamani. Cilii lezati de catre fumatul continuu functioneaza defectuos, iar, in final, nu mai functioneaza deloc. Blocati cu mucus, plamanii sunt atunci vulnerabili la infectii bacteriene si rale, care, cu timpul, deformeaza si distrug ireversibil caile aeriene pulmonare.
Orice boala pulmonara care provoaca ingustarea cailor respiratorii - cum este bronsita cronica sau astmul - poate contribui la aparitia emfize-mului, deoarece presiunea rezultanta ce se exercita asupra plamanilor poate destinde, iar in cele din urma leza, alveolele. in cazuri rare, emfize-mul poate fi provocat si de lipsa unei enzime celulare care ajuta la mentinerea elasticitatii fibrelor din peretii alveolelor. Persoanele care au mostenit acest deficit enzimatic au un risc crescut de a face emfizem, intre 30 si 40 de ani, chiar daca nu fumeaza.
PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC
Un medic poate diagnostica emfizemul prin simpla percutie a toracelui si prin ascultarea cu un stetoscop. Daca percutia produce un sunet dogit, alveolelor pulmonare sunt aproape sigur marite sau rupte - semnele tradatoare de emfizem. Dupa diagnostic, medicul va efectua o radiografie a toracelui dumneavoastra pentru a masura amploarea leziunilor pulmonare.


TRATAMENT

Nici un tratament nu va readuce plamanii la starea de sanatate, dar exista lucruri pe care le puteti face pentru a impiedica agravarea emfize-mului. Primul pas important este de a consulta un medic daca apare oricare dintre simptomele enumerate mai sus. Nu clasificati niciodata o "tuse agica" drept inofensiva sau doar jenanta; daca fumati si daca ati tusit constant mai mult de o luna sau daca suferiti de lipsa cronica de aer, exista sanse ca plamanii dumneavoastra sa fie deja deteriorati. Trebuie sa opriti fumatul imediat. Daca nu o faceti, starea dumneavoastra se va altera in mod cert. Tehnicile de respiratie, aromoterapia si oxi-genoterapia (necesara, de obicei, in emfizemul avansat) va pot ajuta sa faceti fata bolii.


MEDICINA CONVENTIONALA

Daca aveti emfizem, este important sa consultati in mod regulat un medic. Medicul dumneavoastra va poate invata cum sa faceti corect exercitii de respiratie si cum sa practicati tusea controlata ca o modalitate de eliminare a excesului de mucus din plamani. Exercitiul fizic moderat este, de asemenea, recomandat celor cu emfizem. Un medic poate prescrie si bronhodilatatoare ce contribuie la usurarea respiratiei.In cazurile grave de emfizem poate fi necesara oxigenoterapia la domiciliu; exista dispozitive ce furnizeaza oxigen pentru utilizarea acasa, avand atat rezervoare stationare, cat si mobile. in unele cazuri exista optiunea unei interventii chirurgicale. S-a demonstrat ca un procedeu prin care portiuni deteriorate ale plamanilor sunt indepartate amelioreaza o parte dintre simptomele em-fizemului.


MEDICINA ALTERNATIVA

Daca aveti emfizem, trebuie sa considerati procedeele alternative numai ca suplimente la ingrijirile medicale sub supraveghere. Urmatoarele remedii pot aduce unele ameliorari ale disconfortului asociat bolii.


AROMOTERAPIE

Uleiurile esentiale cum sunt cele de eucalipt (Eucalyptus globulus), isop (Hyssopus officinalis), anason (Pimpinella anisum), levantica (Lavandula officinalis), pin (Pinus sylvestris) si rozmarin (Ros-marinus officinalis) pot contribui la usurarea respiratiei si amelioreaza congestia nazala. Inhalati pe nas direct din sticla sau dintr-o tesatura impregnata cu cateva picaturi dintr-unul sau mai multe uleiuri esentiale. Puteti sa incercati si masajul pieptului cu 2 lingurite de ulei vegetal usor, amestecat cu 2 picaturi de esenta uleioasa.


PLANTE CHINEZESTI

Planta chinezeasca efedra (Ephedra sinica), numita si ma huang, este un bronhodilatator puternic. Retineti totusi ca efedra in cantitati mari are acelasi efect cu cantitatile mari de epinefrina; nu utilizati aceasta ta daca aveti hipertensiune sau afectiuni ale inimii. Pregatiti o infuzie combinand 5 grame de efedra, 4 grame de beti-soare de scortisoara {Cinnamonum cassia), 1,5 grame de lemn dulce {Glycyrrhiza uralensis) si 5 grame de samburi de cais {Prunus armeniaca). Lasati mixtura sa se inmoaie in apa rece, apoi aduceti-o pana la fierbere. Se bea fierbinte.

FITOTERAPIE
Anumite te actioneaza ca expectorante si pot fi utile in tratamentul emfizemului. Se crede, de exemplu, ca iarba mare (Inula helenium) ar indeparta excesul de mucus din plamani. Pentru a pregati o infuzie, fragmentati radacina pentru a obtine 1 lingurita si adaugati o cana plina de apa rece. Lasati la macerat timp de 10 ore, apoi strecurati si beti-o fierbinte de trei ori pe zi.
Ceaiul de lumanarica (Verbascum thapsus) este recomandat pentru linistirea mucoaselor, mai ales in episoadele nocturne de lipsa de aer. Alte te care pot contribui la ameliorarea lipsei de aer sunt grindelia {Crindelia spp.), laptele cucului Euphor-bia pilulifera, lobelia (Lobelia inflata), coaja de m(Prunus serotina), lemnul dulce (Clycynhizagiabra), talpa gastei (Leonurus cardiaca) si anasonul (Pim-pinella anisum).


HOMEOPATIE

Pentru a trata emfizemul un homeopat ar putea recomanda urmatoarele substante, luate de doua ori pe zi timp de o saptamana sau la nevoie. Pentru wheezing (respiratie suieratoare) si congestie, Antimonicum tartaricum (6c). Pentru simp-tome care se inrautatesc in zilele umede, in camerele neaerisite si dimineata devreme, Ammonium carbonicum (6c). Pentru simptome care se accentueaza noaptea sau la aer rece si la curenti de aer, Hepar sulphuris (6c).


ALIMENTATIE Sl DIETA

Unii nutritionisti recomanda etarea alimentelor care provoaca productie excesiva de mucus, cum ar fi produsele lactate, alimentele prelucrate si produsele din faina alba.


REFLEXOLOGIE

Cu degetele de la picioare intinse, masati fata superioara a ambelor picioare, imediat sub al doilea si al patrulea deget; aceasta zona corespunde plamanilor si pieptului.
YOGA
Urmatoarele exercitii de yoga pot sa va ajute sa invatati sa respirati mai eficient.
a Cu varfurile degetelor pe umeri, inspirati si ala-turati-va coatele in fata dumneavoastra. Ridica-ti-va coatele cat puteti de sus, apoi coborati-le, desenand un cerc cu bratele in timp ce expirati. Repetati.
a Sezand pe un scaun sau stand in picioare, faceti o miscare de bras cu bratele; intindeti-le lent in spatele dumneavoastra. Strangeti-va mainile, coborand bratele sub nivelul feselor si trageti-va umerii inapoi. Apoi, continuand sa va tineti mainile stranse la spate, inspirati si ridicati-va bratele cat de sus puteti. Expirati, coborati-va bratele si desfaceti mainile. Repetati.


CE PUTETI FACE ACASA t

Inhalarea de aburi poate ajuta eliminarea flegmei din plamani. Mai intai, umpleti o chiuveta cu apa clocotita. Cu ochii inchisi, infasurati-va un prosop deasupra capului si inhalati aburii timp de doua pana la cinci minute. Pentru a usura mai mult respiratia si a ajuta scaderea congestiei nazale, adaugati cateva picaturi dintr-unul sau mai multe uleiuri esentiale in apa fierbinte. (Pentru o lista a uleiurilor sugerate, vezi Aromoterapie.)
Aburii calzi eliberati de vaporizatoare pot, de asemenea, ajuta la curatarea plamanilor. Totusi, cele mai multe vaporizatoare nu sunt indeajuns de puternice pentru a genera, intr-o incapere de dimensiuni medii, densitatea de aburi necesara pentru un efect intr-adevar util. Daca vreti sa utilizati un vaporizator, plasati-l intr-o incapere mai mica, de exemplu intr-o baie. Nu utilizati umidificatoarele reci: ele trebuie curatate zilnic cu detergenti; altfel pot raspandi germeni si pot incuraja cresterea mucegaiurilor sau ciupercilor, marind sansele dumneavoastra de a face infectii pulmonare.


PREVENIRE

Daca fumati, cea mai buna cale de a preveni emfizemul este de a abandona imediat fumatul. Exista un numar de tehnici alternative de intrerupere a fumatului (vezi Fumat, sevrajul de nicotina)
.
INVATATI SA RESPIRATI MAI USOR
Desi nu exista metode de ndecare pentru emfizem, puteti practica cateva exercitii si tehnici de respiratie simple care va vor ajuta sa va descurcati cu boala. { Yoga pentru exercitii de respiratie suplimentare.)
Faceti o plimbare. Conditia fizica este foarte importanta pentru persoanele cu emfizem, iar mersul zilnic pe jos este una dintre cele mai bune cai pentru acest scop. incepeti cu o plimbare scurta si mariti distanta in fiecare zi. incercati sa etati zonele intens poluate, sau faceti-va plimbarea in spatii inchise, cum ar fi un complex comercial local.
Ridicarea bratelor. Din pozitia stand in picioare, ridicati-va ambele brate deasupra capului in timp ce inspirati adanc. Cand plamanii sunt complet plini, coborati lent bratele si expirati. Repetati exercitiul la inceput de trei ori, apoi cresteti in fiecare zi numarul de repetitii.
Ridicarea piciorului. Stati intins conforil pe spate cu genunchii indoiti si picioarele pe podea. Inspirati adanc. Ridicati incet un genunchi spre piept, expirand concomitent; coborati-va piciorul in timp ce inspirati. Repetati de trei ori cu acelasi picior, apoi schimbati-l.Intinderea din sezut. Sezand pe un scaun, sprijiniti-va pe spate, trageti aer in piept si ridicati-va bratele deasupra capului. Cu barbia sprijinita pe piept, expirati pe masura ce va lasati incet in fata; aduceti-va capul pe genunchi si lasati-va bratele sa atarne liber pe parti. Repetati de trei ori.
Respiratie diafragmatica. (Acest exercitiu poate ajuta la cresterea eficientei plamanilor si la intarirea muschilor care controleaza respiratia.) Stand intins pe spate, puneti-va varfurile degetelor unei maini deasupra diafragmei, care se afla imediat sub rebordul costal, in centrul abdomenului. Inspirati profund pe nas si concentrati-va pe impingerea diafragmei catre degetele dumneavoastra,

In timp ce va mentineti pieptul nemiscat. Numarati incet pana la trei, apoi expirati pana la sase. Cand puteti sa respirati de vreo douasprezece ori in acest mod fara sa obositi, incercati respiratia diafragmatica din sezut, apoi in timpul mersului si, in cele din urma, la urcatul scarilor.

ALVEOLELEIn profunzimea plamanilor, sarcina de a livra oxigenul catre fluxul sangn si de a indeparta dioxi-dul de carbon este indeplinita de catre alveole, mici saci de aer cu pereti subtiri. Atunci cand caile aeriene sunt comprimate, de obicei datorita fumatului, plamanii sunt fortati sa lucreze mai intens, ceea ce exercita o presiune enorma asupra fragilelor alveole. Cu timpul, sacii se pot destinde sau chiar rupe, reducand schimbul gazos tal.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

SIMPTOME Nevralgia, sau durerea pe traiectul unui nerv, apare sub multe forme diferite: ea poate fi brusca, acuta, ascutita, cu caracter de arsura sa [...]
SIMPTOME a o nuanta galbuie sau verzuie a pielii. a ingalbenirea albului ochilor; acesta este, de obicei, un semn mai sigur de icter decat ing [...]
S!MPTOME a secretie vaginala verzuie, cenusie, alba sau galbena a durere in timpul contactului sexual a sangerare vaginala, uneori in timp [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile