eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Durerea cronica


Durerea cronica
SIMPTOME
Orice durere care dureaza mai mult de sase luni este definita drept cronica. Aceasta stare poate cuprinde slabiciune, amorteala, furnicaturi sau alte senzatii, pe langa tulburari de somn, lipsa de energie si depresie. Unele dintre formele obisnuite de durere cronica sunt:
a durere musculara persistenta insotita de crampe, senzatie dureroasa, tumefiere, spasme sau contractura musculara.
a durere persistenta de spate care poate fi ascutita sau surda, constanta sau intermitenta, localizata, iradianta sau difuza.
a durere articulara de durata, cu sensibilitate la palpare si senzatie de caldura in zona afectata, precum si durere iradianta si o reducere a mobilitatii.

CHEMATI MEDICUL DACA:
a durerea dumneaastra persista cateva saptamani si nu raspunde la analgezice eliberate fara prescriptie medicala si repaus; ingrijirea precoce poate impiedica o durere acuta sa devina cronica.
a durerea nu cedeaza si nu raspunde la medicamentele prescrise; medicul va poate face teste pentru excluderea cancerului sau a altor posibile cauze.
a simptomele dumneaastra de durere cronica se modifica brusc. Puteti prezenta un risc de complicatii sau puteti suferi de o alta problema, fara legatura cu aceasta.
Zeci de milioane de americani sufera de durere cronica, termen medical folosit pentru a descrie orice durere care, in ciuda tratamentului, persista mai mult de sase luni. Durerea cronica poate fi usoara sau intensa, episodica sau continua, doar incomoda sau complet invalidanta. Cele mai frecvente tipuri sunt durerile de cap, artrita, durerea articulara, durerea posttraumatica si durerile de coloana. Alte tipuri de durere cronica includ ten-dinita ahileana, sinuzita, alte forme de boala articulara degenerativa in afara artritei, sindromul de canal carpian si durerea care afecteaza zone specifice ale corpului, ca umerii, pelvisul (bazinul) si ceafa. Durerea generalizata, musculara sau nerasa, se poate de asemenea transforma intr-o durere cronica. ( modulele separate pentru informatii mai amanuntite despre aceste suferinte.)In anumite cazuri, durerea cronica se autoin-tretine. De exemplu, desi frectionarea unei zone dureroase poate oferi o calmare temporara, ea poate de asemenea inhiba vindecarea; in mod asemanator, protejarea unui membru bolnav poate instala suprasolicitari osteomusculare, ceea ce creeaza noi probleme. De asemenea, rasunetul emotional al durerii cronice poate contribui la crearea unui cerc vicios. Anxietatea, stresul, depresia, supararea si oboseala interactioneaza in moduri complexe cu durerea cronica si pot scadea productia de analgezice naturale din organism; in plus, astfel de sentimente negative pot creste nivelul substantelor ce amplifica senzatiile dureroase, agravand cercul vicios. Chiar si cele mai elementare sisteme de aparare ale organismului pot fi compromise: este confirmat faptul ca durerea necalmata poate avea un efect inhibitor asupra sistemului imun.
Datorita conexiunilor creier/corp asociate durerii cronice, un tratament eficace ar trebui sa se adreseze atat aspectelor psihologice, cat si celor fizice ale acestei tulburari.

CAUZE
Cauzele durerii cronice sunt extrem de diverse. Un factor frecvent il reprezinta instalarea oricareia dintre numeroasele stari ce insotesc imbatranirea si care poate afecta oasele si articulatiile astfel incat sa proace durere cronica. Alte motive obisnuite de durere persistenta sunt leziunile nerase si ranile care nu se vindeca adecvat. Unele tipuri de durere cronica au numeroase cauze posibile: durerea de coloana, de exemplu, poate fi urmarea anilor de postura defectuoasa, ridicarii si caratului incorect de obiecte grele, obezitatii care solicita suplimentar spatele si genunchii; unei anomalii congenitale cum este ci-foza (curbura patologica a coloanei vertebrale), unei leziuni posttraumatice, purtarii de tocuri inalte, dormitului pe o saltea proasta sau nici unei cauze evidente.
De asemenea, boala poate fi cauza de fond a durerii cronice. Poliartrita reumatoida si artroza sunt cauze binecunoscute, insa durerea persistenta poate fi datorata si altor tulburari, cum ar fi cancerul, scleroza multipla, ulcerul gastric, SIDA si afectiunile vezicii biliare.
Totusi, in multe cazuri, silirea exacta a sursei durerii cronice poate fi o problema foarte complexa si chiar misterioasa, greu de clarificat. Desi poate incepe cu o leziune posttraumatica sau o boala, durerea persistenta isi poate dezlta o dimensiune psihologica dupa ce problema fizica s-a vindecat. Fie si numai acest fapt face ca restrangerea la o singura abordare terapeutica sa se dovedeasca complicata. De aceea, medicii si alti terapeuti observa adesea ca trebuie sa incerce mai multe tipuri diferite de etape terapeutice.

TRATAMENT
Multi pacienti cu durere cronica sunt capabili sa castige intr-o oarecare masura controlul asupra acesteia, exersand tehnici psihosomatice pe cont propriu, (vezi Medicina psihosomatica, . 318). Altii pot avea neie de ajutor profesionist. Pentru ei, clinicile durerii - centre speciale de ingrijire dedicate exclusiv tratarii durerii refractare - pot reprezenta o solutie. Unele clinici ale durerii sunt asociate spitalelor, iar altele sunt particulare; in ambele cazuri este disponibil atat tratamentul in-traspitalicesc, cat si cel ambulator. Durata programului complet de tratament poate varia de la cateva saptamani la cateva luni.
Clinicile durerii practica, in general, o abordare multidisciplinara, cuprinzand medici, psihologi, fizioterapeuti si practicieni ai terapiilor alternative; pacientul va avea, de asemenea, un rol activ in propriul tratament. in multe cazuri, scopul nu este doar alinarea durerii, ci si educarea pacientului cronic pentru a face fata durerii si a activa in ciuda acesteia. Prima etapa, in multe cazuri, este dezobisnuirea pacientului de dependenta fata de medicatia analgezica. Alte metode folosite de specialistii durerii cuprind: tehnici de biofeedback si relaxare pentru controlul activitatii undelor cerebrale, terapia de modificare a comportamentului pentru schimbarea modului de perceptie a durerii, acupunctura, hipnoterapia, meditatia si alte forme de terapie alternativa. O metoda de inalta tehnologie implica un aparat miniatural controlat de pacient sau un stimulator ners electronic imtat care transmite impulsuri slabe de curent electric pentru a bloca semnalele dureroase.
Diverse studii au aratat o imbunatatire de pana la 50% in reducerea durerii la pacientii cu durere cronica dupa apelarea la clinicile durerii, iar majoritatea pacientilor invata sa-i faca fata mai bine si isi pot relua activitatea normala.
MEDICINA CONVENTIONALA
Analgezicele eliberate fara prescriptie medicala, cum sunt aspirina si ibuprofenul, pot controla cazurile mai usoare de durere osteomus-culara si pot reduce inflamatia. Medicul dumnea-stra poate prescrie medicamente mai puternice, ca miorelaxantele, anxioliticele (ca diazepa-mul), antidepresivele, antiinflamatoriile nesteroi-diene (AINS) eliberate cu prescriptie sau o cura scurta de analgezice mai puternice (cum sunt cele opioide). Un numar limitat de injectii cu corti-costeroizi la locul unei leziuni pot reduce edemul si inflamatia. Se pare ca dozele orale din ami-noacidul D-fenilalanina elibereaza endorfine, analgezicele naturale produsede creier ce pot calma toate tipurile de durere. in cazul leziunilor posttraumatice care necesita imobilizare pentru vindecare, medicul poate recomanda, de asemenea, purtarea unor dispozitive-centura, colier (guler), atela sau corset chirurical ce leaga toracele - doar pentru perioade scurte de timp. Cazurile extreme de leziuni posttraumatice calmate de imobilizare ar putea necesita tractiune sau interventie chirurgicala.
MEDICINA ALTERNATIVA
Exista o gama larga de optiuni alternative ce se adreseaza durerii cronice. Unele se concentreaza pe aspectele fiziologice ale acesteia, altele pe aspectele psihologice, iar altele pe suprapunerea dintre factorii fiziologici si cei psihologici.
PRESOPUNCTURA
Terapia prin presopunctura se bazeaza pe credinta ca exista puncte specifice in palme, talpi si pe membre, care corespund diverselor regiuni ale organismului unde puteti resimti durere cronica. Auto-efectuata, ea implica de obicei apasarea direct in jos cu policele sau un alt deget indoit (insa nu cu unghiile) pe punctul indicat, timp de aproximativ un minut, intreruperea apasarii, apoi reluarea apasarii profunde. in ceea ce priveste tehnicile ce vizeaza situatii specifice de durere cronica, vezi ilustratiile din stanga.
ACUPUNCTURA
Acupunctura poate fi utilizata pentru reducerea edemului si inflamatiei asociate cu durerea cronica. Tratamentul poate cuprinde plasarea de ace de-a lungul meridianului "intestin gros", considerat canalul cu cea mai mare eficienta in inlaturarea durerii. O teorie sustine ca acupunctura actioneaza stimuland eliberarea de endorfine, analgezicele produse in mod natural de organism. Deoarece se considera ca aceasta terapie are un efect cumulativ, cel mai benefic este sa fie administrata in mod regulat. Pentru rezultate optime, consultati un acupunctor cu experienta in tratarea unei largi varietati de tipuri de durere cronica.


PRESOPUNCTURA JUMATATII SUPERIOARE A CORPULUI*


1 Apasarea punctului IG 4 (Intestin Gros) in spatiul dintre degetul mare si cel aratator contribuie la calmarea durerii faciale. Folositi policele si degetul aratator al mainii drepte pentru a strange intre ele acest spatiu al mainii stangi timp de
1 minut. Repetati la mana dreapta. Nu utilizati acest punct daca sunteti gravida.
2 Pentru a reduce stresul musculaturii cefei, care poate proca durere de cap sau de coloana, incercati sa apasati VB 20 (ca Biliara). Asezati varfurile degetelor mijlocii in depresiunile de la baza craniului, la o distanta de aproximativ 5 cm intre ele, de-o parte si de alta a coloanei vertebrale. Apasati ferm timp de I minut.
3 Apasarea punctului VB 21 (ca Biliara) poate contribui la reducerea tensiunii in umeri. Puneti degetul mijlociu al mainii drepte pe cel mai inalt punct ai musculaturii umarului stang, la 2,5-5 cm de baza gatului. Apasati de 2-3 ori, apoi repetati de partea opusa.
4 Pentru a contribui la calmarea durerii din torace si etajul abdominal superior, apasati I 6 (Inima). Asezati policele in centrul fetei anterioare a incheieturii mainii, la 2 latimi de deget de la pli-ul pumnului si intre cele doua oase ale antebratului. Apasati ferm timp de I minut, de 3-5 ori, apoi reluati la celalalt brat.


PRESOPUNCTURA JUMATATII INFERIOARE A CORPULUI'


1 Durerea abdominala poate fi calmata de apasarea constanta pe punctul S 36 (Stomac), la 4 latimi de deget sub rotula, imediat lateral de tibie (fluierul piciorului). Mentineti apasarea timp de I minut, apoi treceti la celalalt picior. Pentru a verifica localizarea, indoiti piciorul; ar trebui sa simtiti, in acel punct, cum proemina un muschi.
2 Crampele abdominale pot fi calmate prin presarea punctului SP 6 (Splina). Asezati policele la 4 latimi de deget deasupra maleolei interne, aproape de margine tibiei. Apasati timp de I minut, apoi treceti la celalalt picior. Reluati de 2-3 ori. Nu utilizati acest punct daca sunteti gravida.
3 R 3 (Rinichi), localizat la nivelul maleolei interne, intre osul gleznei si tendonul lui Ahile, poate contribui la usurarea durerii de coloana. Apasati ferm cu degetul aratator si mentineti presiunea timp de I -2 minute, apoi repetati la celalalt picior. Nu folositi acest punct dupa a treia luna de sarcina.
4 Durerea de glezna si picior poate fi calmata prin apasarea punctului S 44 (Stomac), localizat pe fata superioara a piciorului, in spatiul dintre al doilea si al treilea deget de la picior. Apasati usor cu degetele aratatoare pe ambele picioare, timp de cate I minut, in 2-3 reprize.

HOMEOPATIAIncercati Rhus toxicodendron pentru probleme artritice, articulare si ale spatelui, care au severitate maxima dimineata la trezire si se amelioreaza la caldura. Durerea persistenta poate fi ameliorata de Kali bichromicum. Daca mancati multa sare si aveti dureri lombare severe, care se amelioreaza prin aplicarea unei presiuni ferme, incercati Natrium muriaticum. Pentru durerile lombare cu caracter de arsura, care se amelioreaza prin miscare si se agraveaza dupa repaus, luati Calcarea fluorica. Sepia poate fi utila in durerile lombare agravate in pozitie sezanda. Consultati un practician homeopat pentru silirea remediilor si dozelor adecvate.
Cremele homeopatice pentru aplicatii locale, al caror ingredient principal este Arnica, pot fi utile in dureri musculare si alte tipuri de durere care nu se asociaza cu articulatiile.
STILUL DE VIATA i
Chiar daca perioadele scurte de odihna pot ameliora durerea, repausul prea indelungat poate face ca muschii sa devina mai scurti, mai tensionati si mai slabiti, accentuand de fapt durerea si crescand riscul unui traumatism la urmatoarea tentativa de miscare. Daca durerea cronica v-a imobilizat o lunga perioada de timp, incercati o tehnica numita "modelare", pentru a va pune din nou in miscare: determinati durata de timp pentru care puteti efectua o activitate fara a simti durere si siliti un program regulat in care sa o faceti; daca pragul dumneaastra de durere este de 10 minute de intinderi sau de mers pe jos, reduceti acest timp la jumatate, insa, in loc de a face intinderi timp de numai cinci minute pe zi, faceti de doua ori pe zi cate cinci minute. Veti realiza aceleasi beneficii, fara a simti durerea. Treptat, veti reusi sa prelungiti durata efortului, crescand si pragul durerii.
Cercetarile au aratat ca exercitiile fizice regulate pot, pe termen lung, ameliora durerea, prin cresterea tonusului muscular, a fortei si flexibilitatii musculare. Efortul fizic poate de asemenea elibera endorfine, analgezicele produse in mod natural de organism. Unele sporturi sunt mai accesibile anumitor suferinzi de durere cronica, decat altele; incercati inotul, ciclismul, mersul pe jos sau canotajul.

MEDICINA PSIHOSOMATICA
Unii practicieni ai metodelor de ingrijire a sanatatii propun ca, in loc de a va opune durerii cronice, sa gasiti moduri de a o accepta si de a va adapta la aceasta. Ei sugereaza ca aceasta atitudine, departe de a fi defetista, va poate ajuta sa scapati de mentalitatea de victima. Ca rezultat, durerea se poate disipa, deoarece factorii psihologici pot juca un rol major in perceptia ei.
Metoda psihoterapeutica numita restructurare cognitiva va invata sa inlocuiti credintele negative, auto-distructive, cu afirmatii pozitive, in sensul "rezolvarii" problemei durerii.
Monologul dumneaastra interior se va schimba, de la "Nu pot face asta, niciodata nu va fi mai bine" la "Nu stiu ce va fi in viitor, dar asta este ceea ce pot face acum".
Vizualizarea poate reprezenta o alta tehnica valoroasa de control al durerii. incercati exercitiul urmator: inchideti ochii si incercati sa construiti o imagine vizuala a durerii, dandu-i forma, culoare, dimensiuni, miscare. Acum incercati sa modificati aceasta imagine, inlocuind-o cu una mai armonioasa, placuta - si mai mica. Nu va asteptati ca aceasta tehnica de vizualizare sa dea rezultate imediate; este neie de exercitiu.
O alta strategie consta in a tine un jurnal al episoadelor dureroase si al factorilor cauzali si corectori ai acestora. Recapitulati jurnalul in mod regulat, pentru a explora caile prin care ati putea obtine schimbari. Straduiti-va sa priviti durerea ca pe o parte a vietii si nu ca pe totalitatea acesteia.
Biofeedback-ul electromiografic (EMC) va poate da informatii cu privire la felul in care tensiunea musculara contribuie la durere si va poate invata sa o controlati.
Hipnoterapia si auto-hipnoza va pot ajuta sa blocati sau sa transformati durerea prin tehnici de refocalizare. Una dintre strategiile de auto-hip-noza, cunoscuta sub denumirea de anestezie in manusa, implica intrarea in transa, dupa care va asezati mana pe zona dureroasa, va imaginati ca mana este relaxata, grea si amortita, iar aceste senzatii inlocuiesc celelalte senzatii, dureroase, din zona afectata.
Tehnicile de relaxare, precum meditatia sau yoga, au aratat ca pot reduce durerea asociata stresului, atunci cand sunt practicate in mod regulat, intinderile blande din cadrul yoga sunt deosebit de utile pentru intarirea muschilor, fara a suprasolicita suplimentar organismul. incercati asa numita pozitie Cadavru pentru 10 minute de relaxare: gasiti un loc linistit, unde sa nu fiti deranjat, si intindeti-va pe spate, cu pernute sub gat si in regiunea lombara; incercati in mod constient sa relaxati fiecare parte a corpului, incepand cu degetele de la picioare si mergand in sus spre fata;
respirati incet si urmariti cu atentie ce simte corpul dumneaastra.
Daca nu va puteti lua mintea de la griji, vizualizati doua liste: intr-una din coloane, asezati grijile in ordinea prioritatii, iar in cealalta vizualizati potentiale solutii ale acestora. Asezati un semn de egalitate imaginar langa fiecare grija pentru care ati gasit o solutie, apoi scoateti-va din minte ambele liste si incercati din nou exercitiul de relaxare.

ALIMENTATIE Sl DIETA
Pentru reducerea inflamatiei, incercati urmatoarele suplimente (luate in doze fractionate pe parcursul zilei): 2000 mg zilnic de pantotenat de calciu sau acid pantotenic (vitamina B5), 800-l000 mg zilnic de citromalat de calciu si 600 mg zilnic de bromelaina (o enzima). Pentru durerea lombara cronica, un regim benefic poate cuprinde 500 mg de vitamina C de trei ori pe zi la mese, 1200 mg de calciu zilnic si 400 UI de vitamina E pe zi. ATENTIE: Consultati un medic sau un dietetician inainte de a lua suplimente vitaminice in doze mari. Alimentele foarte bogate in calciu si magneziu relaxeaza muschii si pot contribui la diminuarea durerilor de origine musculara.In caz de poliartrita reumatoida si alte dureri osteomusculare, puteti eventual sa evitati produsele lactate, carnea si alte alimente cu un continut ridicat de grasimi saturate; acestea stimuleaza productia de prostaglandine din organism - acizi grasi asemanatori cu hormonii - ce pot contribui la instalarea inflamatiei.
Ocazional, alimentele au fost implicate cauzal in unele boli ce se manifesta prin dureri cronice. Acest tip de intoleranta alimentara se exprima dupa aceea in simptomele bolii respective. Aler-giile la grau, porumb, citrice, tomate sau cartofi, de exemplu, pot lua expresia poliartritei reuma-toide. Consultati-va medicul sau un specialist recomandat, pentru a sili o strategie in acest tip de probleme. se va recomanda probabil sa incercati eliminarea anumitor tipuri de alimente din dieta, pentru a vedea daca acestea sunt cauza tulburarilor dumneaastra.

ALTE TERAPII
Un stimulator ners electric transcutanat sau SNET este un mic dispozitiv cu baterii, care este atasat cu ajutorul unor electrozi la zonele dureroase; dispozitivul stimuleaza nervii, care pot bloca transmisia catre creier a impulsurilor dureroase. Cu antrenament, aceasta tehnica poate fi auto-admi-n ist rata.
Hidroterapia (tratamente cu apa fierbinte si rece) poate ameliora durerile. Turnati apa fierbinte intr-un recipient si apa cu gheata in altul. Muiati un prosop rasucit in apa fierbinte, stoar-ceti-l si asezati-l pe zona afectata timp de trei minute; apoi inmuiati un alt prosop rasucit in apa rece si apiicati-l timp de un minut. Repetati aceste aplicatii alternative timp de 20 de minute, de trei ori pe zi.

CE PUTETI FACE ACASA
a Tratati durerea acuta din traumatismele muschilor, ligamentelor sau cartilajelor prin repaus imediat, aplicatii de gheata, compresiune si elevatie - cunoscute sub acronimul RACE. Puneti in repaus regiunea lezata, aplicati gheata (o punga cu legume congelate sau o punga cu gheata) alternativ timp de 20 de minute, dupa care 20 de minute pauza, faceti compresie asupra zonei cu ajutorul unui bandaj elastic si tineti-o in pozitie ridicata pentru a reduce edemul. O data edemul disparut, aplicati caldura (o buiota sau o perna electrica). in cele din urma, cremele pe baza de aspirina pot contribui la reducerea durerii si inflamatiei. Este important ca durerea acuta sa fie tratata inainte de a putea deveni cronica.
a Luati capsule sau beti infuzii dintr-unul din remediile din te sugerate mai sus, in mod regulat sau conform prescriptiilor unui fitoterapeut.
a Un curs de yoga sau un club de ciclism asigura beneficiul de a stimula endorfinele - analgezicele naturale produse de organismul dumneaastra.


REFLEXOLOGIA

Pentru a contribui la ameliorarea tremurului din boala Parkinson, treceti policele deasupra zonelor reflexologice corespunzatoare diafragmei si plexului solar. Masajul zonelor corespunzatoare creierului si coloanei vertebrale poate contribui la silizarea sistemului ners.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Durerea este cel mai frecvent simptom de boala. Tratamentul acesteia depinde de determinarea cauzei care o produce si de inlaturarea factorilor de dec [...]
Durerea abdominala recurenta (DAR) reprezinta unul dintre cele mai frecvente simptome intalnite la copil si la adolescent care determina prezen [...]
Evaluarea unui copil cu durere abdominala acuta DAA, este adesea dificila, deoarece pacientul si familia sunt in mod obisnuit extrem de anxiosi [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile