eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Colon iritabil


Colon iritabil
S1MPTOME
a constipatie sau diaree la putin timp dupa mese, timp de mai multe luni, insotite de obicei de dure-i abdominale sau balonare si flatulenta importanta.
a scaunele difera ca frecventa sau consistenta de scaunele obisnuite.

CHEMATI MEDICUL DACA:
a aveti dureri in partea de jos-stanga a abdomenului, febra si uneori o modificare a frecventei scaunelor; s-ar putea sa aveti diverticulita.
a descoperiti sange in scaune; s-ar putea sa aveti polipi ai colonului sau cancer colorectal. A aveti febra sau ati scazut in mod neasteptat in greutate; astfel de simptome pot semnala tulburari de tipul unei colite ulceroase sau bolii Crohn.
a scaunele isi schimba frecventa si consistenta uzuala si pot fi insotite de eliminare de mucus; acestea pot fi semnalele de avertizare ale cancerului colorectal.
Sistemul digestipare sa fi scapat cu totul de sub control. Fie ca nu puteti sta afara din baie, fie stomacul pare sa se fi innodat. Scaunele pot fi moi si apoase sau neobisnuit de tari. O explicatie posibila ar fi un episod al sindromului de colon iriil, numit uneori colon spastic sau colita spastica.
Sindromul de colon iriil (SCI) este cea mai frecventa tulburare digestiva. Simptomul cel mai frecvent intalnit este durerea abdominala, cu diaree sau scaunele moi si dese. In alte cazuri, SCI apare cu dureri abdominale si constipatie dureroasa, de obicei dupa mese. Oricare ar fi simpto-mele specifice, digestia dumneavoastra pare normala, dar scaunele devin anormale si raman astfel timp de cateva saptamani - sau mai mult.
Simptome de SCI sunt raportate medicilor de doua ori mai frecvent de catre femei, dar multe persoane au SCI fara sa-l recunoasca si nu cauta niciodata asistenta medicala. Numai un procent scazut din populatie are simptome cronice, dar SCI afecteaza estimati10-l5% din adulti, la un moment oarecare al vietii lor, deseori in timpul perioadelor cu schimbari semnificative sau stres. Debutul SCI are loc, de obicei, la inceputul vietii adulte, desi poate afecta si copin.

CAUZEIn cadrul procesului digestiv, alimentele sunt deplasate de-a lungul tubului intestinal prin contractii sincronizate asemanatoare unor unde, numite miscari peristaltice (peristaltism). Sindromul de colon iriil apare cand peristaltica devine neregulata si necoordonata, intrerupand procesul digestinormal. SCI apare, de obicei, fara avertismente, iar majoritatea pacientilor au scaune mai frecvent decat normal, desi unii pot avea constipatie.
Nu exista o cauza cunoscuta a SCI. Multi medici il considera o boala indusa de stres, in timp ce altii inclina sa-l atribuie sensibilitatii la alimente, mai ales pe masura avansarii in varsta. Se stie ca excesul alimentar, ocazional sau constant, agraveaza SCI, ca si prea multe grasimi in dieta. Intoleranta la lactoza, mesele neregulate sau prea rapide si fumatul pot fi factori favorizanti ai SCI. Sorbitolul si aspartamul, inlocuitori de zahar, pot induce anumitor persoane diaree. Anumite antibiotice modifica populatia de bacterii din intestin provocand diaree, febra si dureri abdominale. Pot
provoca constipatie si iritatie intestinala morfina si codeina, sarurile de aluminiu din antiacide si me-totrexatul, medicament care se elibereaza doar cu reteta. Antidepresivele triciclice pot provoca cons--tipatie, dar inhibitorii mai noi de captare a sero-toninei nu au acest efect. Anumite antihistami-nice, suplimente minerale, diuretice, antipsihotice si sedative pot, de asemenea, sa determine constipatie la anumite persoane.


PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC

Nici un test medical specific nu poate diagnostica SCI, dar medicul va trimite, probabil, probe de scaun la analiza pentru a elimina afectiuni mai grave. intrucat stresul este un element potential in SCI, puteti fi intrebat despre istoricul personal, inclusidespre factorii care pot provoca probleme emotionale sau psihologice. Diagnosticul poate include si o sigmoidoscopie, in care se introduce in rect un tub flexibil, permitand medicului sa examineze interiorul colonului. Un alt procedeu poate fi clisma cu bariu (irigoscopia), care imbraca captuseala intestinului astfel incat poate fi examinata cu ajutorul razelor X.

TRATAMENT
Deoarece SCI nu are o cauza de fond specifica, tratamentul este indreptat mai ales spre simptome.
MEDICINA CONVENTIONALA
Prima linie a terapiei medicale conventionale implica evaluarea calitatii alimentatiei dumneavoastra - mai ales aportul de grasimi si de fibre. Medicul va poate recomanda apoi un program nutritional adecvat echilibrat. se poate spune sa reduceti consumul de grasimi si sa luati un produs dietetic solubil bogat fibre care maresc volumul scaunelor, de exemplu psyllium {tago psyllium). Daca acesta nu se dovedeste util, medicul va poate prescrie loperamida pentru a incetini deplasarea alimentelor prin intestin, diciclomina pentru a calma tubul gastrointestinal sau atropina (belladonna) pentru a linisti crampele stomacale.
Asigurarile ca SCI nu este o boala psihosomatica sau imaginara pot ajuta la reducerea sau calmarea multor simptome si scad stresul. Daca pareti deprimat sau sub tensiune excesiva, din cauza unor experiente din trecut sau prezent, puteti fi trimis unui specialist in sanatate mentala pentru evaluare aprofundata. Psihoterapia poate sa fie de ajutor in atenuarea grijilor care va agraveaza starea.

MEDICINA ALTERNATIVA
Diferile remedii vegetale sau recomandari dietetice pol fi eficiente in prevenirea sau ameliorarea disconfortului datorate diareei si constipa-tiei. Tehnicile de relaxare pot fi deosebit de eficiente pentru a face fata aspectelor legate de stres.
ACUPUNCTURA
Un acupunctor va aprecia abordarea potrivita, prin intrebari despre sursele de stres din viata dumneavoastra care pot fi la originea problemei. Tratamentul pentru SCI implica, de obicei, 10-l2
sedinte in care se introduc ace de-a lungul meridianelor Ficatului, Splinei si Rinichilor. Pentru calmarea diareei, acupunctorul va introduce, probabil, ace in apropierea buricului si genunchiului stang. Daca aveti un puseu grade diaree, practicianul poate utiliza moxibustia, in care se aplica caldura in apropierea punctelor, pentru calmare rapida.


EXERCITII FIZICE

Mersul pe jos in ritm rapid, timp de 20-30 de minute, face inima sa pompeze, stimuleaza procesul digestisi relaxeaza corpul. Exercitiul fizic intens este recunoscut si ca o cale eficienta de combatere si control al stresului. Yoga { caseta) stimuleaza nu numai muschii si tesutul conjunctiv, ci se considera ca tonifica organele interne, inclusitubul digestiv.


FITOTERAPIE

Pentru diaree faceti un ceai de roscove {Cera-tonia siliqua): turnati o cana de apa clocotita peste 1 lingurita de pulbere de roscove prajite. Beti de trei ori pe zi.
Pentru calmarea unui tub gastrointestinal hi-peractiv, incercati o reteta europeana des utilizata: luati intre mese una sau doua capsule de ulei de menta {Mentha piperita) cu invelis gastrorezis-tent, de trei ori pe zi. Reduceti doza daca aveti o senzatie de arsura la eliminarea scaunelor. Daca nu puteti gasi capsulele, incercati ceaiul de menta: scufundati 1 lingurita de frunze uscate de menta intr-o cana de apa clocotita, timp de 30 de minute; beti trei sau patru cani pe zi. Infuziile de musetel {Matricaria recutita), radacina de nalba mare {Althaea officinalis), bayberry (Myrica spp.) sau slippery elm (Ulmus fulva) sunt, de asemenea, calmante pentru tractul intestinal si pot fi preparate in acelasi mod.
Uneori bacteriile din tubul digestisunt ucise la administrarea anumitor antibiotice sau sunt inhibate de alte tipuri de flora intestinala. Pentru a va asigura ca tubul dumneavoastra digesticontine suficiente bacterii utile, consumati o cana de iaurt simplu pe zi sau intrebati medicul daca e cazul sa luati suplimente de Lactobacillus acido-phillus.

HOMEOPATIE
Un homeopat va determina remediul adecvat cauzei primare a SCI. Pentru calmarea unei diarei ocazionale incercati remediile disponibile in magazinele cu alimente naturale. Ignatia poate fi utila daca aveti spasme dureroase si diaree dupa tulburari emotionale. Daca eliminati gaze urat mirositoare si mucus odata cu scaunele, luati Mercurius vivus. Daca durerile bruste de tipul crampelor sunt calmate de aplecarea in fata, luati Colocynthis. Daca scaunele sunt moi, dar nu aveti dificultati la eliminarea lor, luati Nux vomica.
STIL DE VIATA
Anumite tehnici s-au demonstrat utile in SCI, inclusirelaxarea musculara. Dupa patru-sase saptamani de exercitiu zilnic, veti invata cum sa va relaxati muschii anterior tensionati si sa calmati simptomele determinate de stres.
Biofeedback-ul este o alta tehnica care a devenit acceptata de tot mai multi practicieni ai medianei conventionale si care este, deseori, cuprinsa in asigurarile medicale. intr-o anumita forma de biofeedback se plaseaza electrozi nedurerosi pe frunte pentru a monitoriza tensiunea musculara ca indicator al stresului. Pacientii sunt invatati sa relaxeze muschii prin influentarea unor semnale audio sau vizuale care indica nivelul tensiunii in muschi.
Dintre toate tehnicile de relaxare, cea mai familiara poate fi hipnoterapia. Hipnotcrapeutii utilizeaza puterea sugestiei pentru a invata un pacient in stare de hipnoza cum sa relaxeze muschii netezi ai intestinului. Vizualizarea ghidata, predata deseori de catre instructori de yoga sau tera-peuti-masori, poate, de asemenea, sa furnizeze noi cai de a va relaxa.
ALIMENTATIE Sl DIETA
Anumite alimente pot contribui la SCI prin iritarea tubului digestiv. Majoritatea lucrurilor despre care oamenii spun ca au gust bun - de la hambur-geri si preparate din carne prajita la inghetata si ciocolata - se prepara cu multe grasimi. Fie ca este grasime animala sau ulei vegetal, grasimi saturate sau nesaturate, supraincarcarea alimentara cu grasimi este imposibil de suportat pentru
multe persoane, indiferent cat de mult le place gustul. Alti iritanti cuoscuti pentru tubul digestial anumitor persoane sunt ouale si produsele lactate, alimentele condimentate si cafeaua - mai ales cea decofeinizata. Pentru a va depista sensibilitatile alimentare, incercati o dieta de eliminare: nu mai mancati un aliment suspectat timp de 10-30 de zile, apoi incercati-l din nou. Daca apare o reactie adversa, evitati pe viitor acest aliment.
Daca sunteti ca majoritatea americanilor, nu mancati suficiente fibre. Pentru a corecta un dezechilibru in fibre:
a cresteti treptat cantitatea de fructe si legume proaspete, cereale integrale si tarate din alimentatie sau
a luati zilnic 1 lingurita de tarate amestecate intr-un pahar cu suc de fructe sau apa sau
a luati fibre solubile, cum ar fi semintele de psyllium (tago psyllium). Amestecati 1 lingurita de psyllium intr-un pahar de apa rece si beti o data pe zi.
Cand luati suplimente cu fibre, beti cateva pahare de apa simpla in plus pe zi. S-ar putea sa aveti o anumita cantitate de gaze la incepui, dar, pe masura ce corpul se adapteaza, ele vor disparea.
Pentru a opri o diaree, luati doua capsule de carbune actide trei-patru ori pe zi. Retineti insa ca acesta poate interfera cu absorbtia de catre organism a oricarui alt medicament pe care l-ati lua.

PREVENIRE
Indiferent daca in cazul dumneavoastra SCI este caracterizat de diaree ori constipatie, se impune asigurarea unui continut suficient de fibre in alimentatie. Adultul american mediu consuma sub 20 de grame de fibre pe zi, desi cantitatea recomandata este de 30 de grame. Nu are importanta daca mancati mai multe alimente bogate in fibre sau daca luati suplimente alimentare, atat timp cat ajungeti cu cantitatea de fibre la normal. Daca fumati, lasati-va; si evitati cantitatile excesive de cofeina.
Pentru a face fata stresului aveti multiple optiuni. Daca practicati yoga, includeti Cobra si posturile ce aduc pieptul pe genunchi ( Con-stipatia), care ajuta organele abdominale si maresc, in acelasi timp, relaxarea generala. Achizitionati sau inregistrati o caseta de vizualizare ghidata pe care sa o puteti asculta acasa. Faceti regulat exercitii fizice de orice fel, de la o plimbare vioaie pe jos, la o partida de golf sau tenis sau o jumatate de ora de inot. Caile naturale de indepartare a stresului sunt metode excelente de prevenire a problemelor intestinale, inclusiSCI.


Galerie de imagini si poze medicale: colon iritabil


imagine cu colon iritabilimagine cu colon iritabil
imagini colon iritabilimagini/poza colon iritabil


Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Cancerul de colon este unul dintre cancerele cele mai raspandite in tarile industrializate, Primele semne sunt in general de ordin digestiv: con-slipa [...]
Afectiune congenitala la care se constata pe o anumita intindere a colonului si rectului (formele grave pot cuprinde tot cadrul colic) incepind de la [...]
Perforatie spontana a colonului, se situeaza in amonte de un obstacol, de obicei tumoral. Se trateaza numai chirurgical. Dilatatia foarte mare a in [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile