eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Ciroza


Ciroza
SIMPTOME
Deseori nu apar nici un fel de simptome pana in ultimele stadii ale bolii. Atunci cand apar, simptomele pot include:
a greturi, rsaturi si pierderea poftei de mancare;


a crestere sau scadere in greutate;

a coloratie galbena a pielii si ochilor ( Icterul)


a urina de culoare inchisa;

a scaune sanguinolente, negre sau neobisnuit de deschise la culoare;


a rsaturi cu sange;



a marirea de volum a abdomenului;

a mancarimi generalizate prelungite;


a edeme ale mainilor si picioarelor;

a roseata palmelor;


a tulburari de somn si confuzie;

a oboseala sau pierderea vioiciunii;


a marirea sanilor la barbati;

a pierderea dorintei sexuale;


a tulburari menstruale la femei;

a se sanguine cu aspect de paianjen pe torace si pe umeri (stelute sculare).

CHEMATI MEDICUL DACA:
a obserti oricare dintre simptomele de mai sus; fara un tratament adect, ciroza poate fi fatala.
Ciroza este o boala degenerati gra, care apare atunci cand celulele sanatoase din ficat sunt lezate - de obicei ca rezultat al abuzului de alcool sau hepatitei - si inlocuite de tesut cicatri-ceal. Pe masura ce celulele ficatului lasa locul tesutului cicatriceal dur, organul isi pierde capacitatea de functionare normala. Leziunile severe pot conduce la insuficienta hepatica si, posibil, la deces. Ciroza mai prezinta si alt pericol: cicatricele dense incetinesc curgerea normala a sangelui prin ficat provocand cresterea presiunii in sele sanguine care alimenteaza acest organ. in unele cazuri, aceasta presiune devine atat de mare, incat sele de sange din esofag se rup. in fiecare an, aproximativ 26.000 de persoane din Statele Unite mor de ciroza. Evolutia bolii nu poate fi intrerupta si boala nu poale fi vindecata decat, in unele cazuri, printr-un transt de ficat. Ea poate fi totusi deseori incetinita sau oprita, in special daca boala este detectata in primele stadii de dezvoltare. Pacientii care banuiesc ca ar putea avea ciroza trebuie sa consulte un medic fara intarziere.
Ciroza este gra din cauza importantei organului pe care il afecteaza. Ficatul, ce cantareste aproximativ 2,5 kg si are aproximativ dimensiunile unei mingi de fotbal, este cel mai marc dintre organele interne ale organismului. Printre multiplele sale functii, ficatul are un important rol in digestie prin producerea bilei, care este depozitata in ca biliara, dupa care este eliberata in intestinul subtire unde ajuta la descompunerea alimentelor grase. Ficatul mai contribuie si la mentinerea unei compozitii adecte a sangelui, prin reglarea cantitatilor de grasimi, proteine si zaharuri ce patrund in circulatie. Fiind principalul filtru sanguin al organismului, printre rolurile ficatului se numara si detoxifierea alcoolului, medicamentelor si ailor substante chimice potential
nocive. impreuna cu splina, ficatul capteaza si distruge globulele rosii uzate. Si, dat fiind ca ajuta la indepartarea din sange a bacteriilor si virusurilor, ficatul este o componenta vitala a sistemului imun. Daca ficatul dumneavoastra nu functioneaza bine, susceptibilitatea la infectii este mai mare.
Ficatul tolereaza in mod remarcabil boala si distrugerea. Chiar si dupa distrugerea sau extirparea a 70% din masa sa, acest organ mai poate inca functiona, chiar daca cu o eficienta redusa. Daca tulburarile ce au provocat distrugerea pot fi indepartate sau corectate, ficatul isi poate de obicei reveni. Chiar daca functionalitatea portiunilor din ficat ce s-au transformat in tesut cicatriceal nu mai poate fi resilita, puteti duce o viata normala cu portiunile ramase, daca boala este descoperita la timp. Totusi, in evolutia cirozei exista si un punct dincolo de care nu mai exista intoarcere. Pe masura ce din ce in ce mai multe celule sunt inlocuite de tesut cicatriceal, raman din ce in ce mai putine celule sanatoase care sa se ocupe de multiplele sarcini ale ficatului. in cele din urma, apar probleme functionale, ce pot ramane definitive, lata de ce este importanta identificarea, cat mai curand posibil, a cauzelor de fond ale bolii, urmata de masuri adecte pentru eliminarea lor.

CAUZE
Ciroza apare ca rezultat al actiunii indelungate asupra ficatului a unor factori nocivi. Cauzele posibile sunt virusurile, deficientele genetice, obstructia prelungita a fluxului biliar si perioadele lungi de expunere la medicamente si alte substante toxice. in majoritatea cazurilor, lotusi, vinotul este consumul excesiv de alcool ( Abuzul de alcool).
Legatura dintre alcool si ciroza este bine documentata. Studiile arata ca, desi consumul de alcool in cantitati moderate poate chiar contribui la prevenirea accidentelor sculare cerebrale si a bolilor de inima, consumul exagerat de alcool are un evident efect nociv asupra ficatului. De exemplu, francezii - celebri pentru consumul lor de vin -au o incidenta relativ scazuta a bolilor de inima, insa frecventa cirozei in Franta este ridicata. Multi medici considera ca mai multi bautori mor de ciroza decat sunt protejati de bolile de inima.In cuvinte simple, cu cat beti mai mult alcool -si mai des- cu atat aveti mai multe sanse de a face ciroza. Deoarece organismul barbatilor prelucreaza alcoolul in alte moduri decat organismul femeilor, cantitatea pe care o puteti ingera, in conditii de siguranta, depinde in mare masura de sexul dumneavoastra. in general, barbatii pot consuma 2-3 pahare de alcool pe zi fara sa sufere leziuni hepatice. Femeile, pe de alla parte, pot consuma in conditii de siguranta numai 1-2 pahare de alcool pe zi.In ciuda existentei acestor reguli, este important sa notam ca toleranta la alcool poate ria de la o persoana la alta. Pentru unii indivizi, un singur pahar pe zi este suficient pentru a lasa cicatrici definitive pe ficat. Daca beti - in special daca beti mult si des - solicitati unui medic sa examineze pentru decelarea semnelor de ciroza. Acest lucru este necesar chiar daca simtiti bine, deoarece deseori simptomele cirozei nu apar pana cand nu este prea tarziu pentru a opri sau incetini evolutia cirozei.
Consumul excesiv de alcool provoaca in mod aproape ineviil unele leziuni hepatice, insa nu duce intotdeauna la ciroza. Unele persoane ce abuzeaza de alcool fac hepatita alcoolica, o in-flamatie a ficatului ce poate persista 1-2 saptamani, provocand simptome de tipul greturi lor, febrei, pierderii poftei de mancare, icterului si confuziei. In timp, aceasta afectiune poate de asemenea conduce la ciroza. Chiar si bautorii nu foarte inraiti, care fac un chef de mai multe zile, pot face o afectiune numita ficat gras, provocata de umflarea celulelor hepatice ev apa si grasimi acumulate. Aceasta afectiune poate fi insotita de dureri spontane si la palpare la nivelul ficatului, icter temporar si anomalii ale altor functii hepatice. (Ficatul gras poate fi si rezultatul diabetului, obezitatii sau malnutritiei severe.)
Dupa alcoolism, cea mai frecventa cauza a cirozei este hepatita, un termen general ce inseamna inflamatia ficatului. Dintre diversele forme ale acestei boli, numai doua - hepatita B si hepatita C- pot conduce la aparitia cirozei. Formarea de cicatrici are loc dupa ce hepatita a devenit cronica (ceea ce dureaza 6 luni sau mai mult). Simptomele pot fi atat de usoare la inceput, incat pacientii cu hepatita cronica nici nu isi dau seama ca in ficatul lor se formeaza cicatrici. intre timp, leziunile continua sa evolueze, existand posibilitatea aparitiei unei forme severe de ciroza mai tarziu in cursul vietii. De aceea, este important ca persoanele cu hepatita sa faca in mod regulat controale medicale. Si, deoarece hepatita este contagioasa, trebuie testati si ceilalti membri ai familiei unei persoane infectate.
Uneori, chiar daca in rare cazuri, ciroza survine din cauza unei tulburari hepatice ereditare, in boala Wiison, de exemplu, o deficienta genetica inhiba capacitatea organismului de a meta-boliza cuprul. Ca rezultat, cantitati excesive din acest metal se acumuleaza in diverse organe ale corpului, in special in ficat, unde distrug tesuturile
normale. In mod asemanator, in hemocromatoza, organismul absoarbe cantitati excesive de fier, care lezeaza ficatul si provoaca formarea de cicatrici. Aceasta boala afecteaza predominant barbati intre 40 si 60 ani; femeile nu sunt de obicei afectate deoarece organismul lor pierde fier in timpul menstruatiei.
Copiilor ce se nasc cu galactozemie le lipseste o enzima necesara pentru digestia zaharurilor din lapte. In mod normal, zaharurile din lapte trec fara sa provoace tulburari prin sistemul digestiv, dupa care sunt eliminate. Insa, la persoanele cu galactozemie, aceste substante se acumuleaza in ficat, in cantitati ce pot deveni toxice si potential fatale in lipsa tratamentului adect. Sugarii cu aceasta boala trebuie intarcati, primind in schimb un lapte artificial de inlocuire.
Unii bebelusi se nasc fara cai biliare sau cu malformatii ale acestora. Deoarece bila nu poate fi drenata din organism, ea se acumuleaza in ficat si in cele din urma il intoxica. Desi aceasta problema poate fi uneori corectata prin interventie chirurgicala, majoritatea acestor copii mor de ciroza inaintea rstei de doi ani.
Ciroza se poate instala si atunci cand fluxul biliar este blocat de calculi, provocand stagnarea bilei in ficat pe lungi perioade de timp. Aceasta boala poate fi si consecinta expunerii de lunga durata la anumite medicamente, ca metotrexatul si izoniazida, sau la substante toxice din mediul inconjurator, precum pesticidele si compusii pe baza de arsenic.


PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC

Antecedentele si simptomele pacientilor, impreuna cu rezultatele examenului fizic, sunt de obicei suficiente pentru a sili un diagnostic de ciroza. O data pus diagnosticul, medicul poate solicita unul sau mai multe teste functionale hepatice, prin care sunt analizate probe de sange pentru a se identifica bolile hepatice specifice si a se elua functionalitatea globala a ficatului. Medicul poate solicita de asemenea o biopsie hepatica, ce implica recoltarea unui esantion de tesut hepatic, pentru a determina cauza cirozei. Aceasta procedura necesita introducerea in ficat a unui ac, prin care se scoate un fragment de tesut, care este apoi trimis la laborator pentru analiza.

TRATAMENT
Cel mai bun tratament al cirozei este reprezentat de corectarea cauzei de fond. Acest lucru ar putea implica renuntarea la consumul de alcool, tratarea hepatitei sau a unei eventuale tulburari ereditare sau eliminarea anumitor substante din alimentatia dumneavoastra sau din mediul inconjurator.


MEDICINA CONVENTIONALA

Remediile specifice ale cirozei depind de cauza de fond si stadiul de dezvoltare al acesteia. Pe langa stoparea evolutiei bolii, tratamentul conventional are si scopul de a corecta complicatiile (cum este hemoragia interna) ce pot fi inlidante sau cu risc vital prin ele insele.
Daca ciroza dumneavoastra este provocata de alcoolism, trebuie pur si simplu sa incetati a mai bea - imediat si complet. Daca, dupa ce ati primit diagnosticul de ciroza, continuati sa beti, aveti sub 40% sanse de a trai mai mult de 5 ani. Daca incetati sa mai beti, totusi, sansele dumneavoastra cresc la 60-70%.
Renuntarea la bautura este de asemenea cel mai bun mod de remediere a hepatitei alcoolice si ficatului gras indus de consumul de alcool. De obicei, ambele aceste afectiuni dispar cand pacientul renunta la bautura o perioada suficient de lunga pentru a permite ficatului sa se vindece. Tratamentul conventional al cirozei provocate de hepatita cronica pune accentul pe odihna, o alimentatie corecta si, posibil, administrarea medicamentului interferon. Unele tipuri de hepatita, totusi, nu pot fi vindecate.
Pentru boala Wilson, medicii prescriu in general substante ce elimina cuprul acumulat in organism. Administrarea acestor medicamente poate fi necesara pentru tot restul vietii. In cazul hemo-cromatozei, cel mai bun mod de indepartare a fierului in exces este extragerea unei cantitati de sange din organismul pacientului, de 1-2 ori pe saptamana. Aceste manevre trebuie repetate timp de pana la doi ani sau pana cand nivelul fierului se normalizeaza. Dupa aceea, tratamentul continua o data la fiecare 2-4 luni.
Cazurile severe de ciroza pot necesita un transt de ficat - o procedura serioasa, considerata de obicei ca o ultima instanta. Transturile nu sunt potrivite pentru toata lumea: unii
pacienti sunt prea batrani, prea tineri sau prea bolnavi pentru a putea suporta procedura. Iar persoanele a caror ciroza este datorata abuzului de alcool trebuie sa demonstreze o lunga perioada de abstinenta inainte de operatie. in general, medicii ezita sa transteze un ficat daca pacientul are de gand sa abuzeze de el.
Ca si in cazul oricarei alte interventii chirurgicale majore, transtul hepatic poate fi riscant. Este posibil ca noul ficat sa nu functioneze corect sau ca organismul sa respinga organul transtat. Exista si pericolul instalarii unei infectii dupa interventia chirurgicala. Totusi, procedura are o rata globala de succes promitatoare. in Statele Unite, 60-75% dintre pacientii adulti si 90% dintre copii supravietuiesc operatiei. in medie, pacientii ce au suferit un transt traiesc aproximativ 5 ani dupa interventia chirurgicala.
MEDICINA ALTERNATIVAIn general, terapiile alternative ale cirozei vizeaza sustinerea functionarii celulelor hepatice normale, precum si ameliorarea partiala a disconfortului si inliditatii asociate cu aceasta boala.
MEDICINA CHINEZA
Diverse te chinezesti, utilizate in combinatii, pot stimula functionalitatea hepatica normala. Totusi, auto-medicatia poate fi periculoasa; remediile trebuie prescrise numai de catre un practician autorizat.
FITOTERAPIA
Se considera ca armurariul (Silybum maria-num) stimuleaza functionalitatea normala a celulelor hepatice. Totusi, consultati un practician autorizat inainte de utilizarea acestui remediu.
HOMEOPATIA
Anumite remedii homeopatice, printre care Taraxacum officinale si Chelidonium majus, pot contribui la ameliorarea eficientei celulelor hepatice sanatoase in cazurile de ciroza. Consultati un practician autorizat pentru a asigura ca utilizati corect aceste remedii.


ALIMENTATIE Sl DIETA

Buna stare de nutritie joaca deseori un rol vital in tratamentul cirozei. Chiar daca partile din ficat ce au fost inlocuite de tesut cicatriceal nu mai pot fi regenerate, o dieta echilibrata - care sa cuprinda din belsug fructe, legume, cereale, lapte si proteine - poate contribui la stimularea regenerarii celulelor din portiunea intacta. Adultii bolnavi trebuie sa-si supravegheze consumul de proteine. O cantitate prea mica de proteine poate incetini regenerarea celulelor, iar o cantitate prea mare poate creste nivelul amoniacului din sangele dumneavoastra, ceea ce poate conduce la tulburari mentale. Consultati- cu un medic sau cu un nutritionist pentru a sili cantitatea de proteine adecta pentru dumneavoastra.
Dat fiind ca ficatul trebuie sa filtreze si sa prelucreze substantele introduse in organism, pacientii cu ciroza primesc deseori recomandarea de a nu lua vitamine in doze mari sau alte suplimente alimentare inainte de a se sfatui cu un medic. De asemenea, pacientii cu ciroza trebuie sa evite consumul de crustacee crude, care sunt uneori prinse in estuare poluate si pot fi purtatoare ale unor microorganisme ce provoaca hepatita sau alte boli.


PREVENIRE

a Daca suntetibautor, cunoastcti- limitele si nu le depasiti. in general, barbatii pot consuma 2-3 pahare de alcool pe zi, fara sa sufere leziuni hepatice. La femei, limita sigurantei este de 1 -2 pahare de alcool pe zi. Retineti, totusi, ca
toleranta la alcool poate ria mult de la o persoana la alta. Medicii recomanda deseori pacientilor sa impuna o limita zilnica de 1-2 pahare de alcool si sa evite sa bea in fiecare zi.
a Evitati crustaceele crude.
a Nu amestecati niciodata alcoolul cu medicamentele. Unele medicamente, inclusiv paracetamolul, reactioneaza cu alcoolul si pot leza ficatul.
a Evitati expunerea la substante chimice industriale, ce pot patrunde in circulatia sanguina si pot provoca leziuni hepatice.


a Mentineti o alimentatie sanatoasa, echilibrata.

Luati masuri de precautie pentru a evita contractarea hepatitei. Practicati sexul sigur si -daca injectati droguri pe cale intravenoasa - fiti deosebit de atent si evitati acele folosite. inainte de a calatori in tari in care aceasta boala are o prelenta crescuta, cereti sfatul medicului dumneavoastra in privinta ccinarii antihepatitice si a injectiilor cu imunoglobuline serice. (Injectiile cu imunoglobuline serice furnizeaza proteine cu rol de aparare, numite anticorpi, gata fabricate, in timp ce ccinarile determina organismul sa-si sintetizeze proprin anticorpi).


Galerie de imagini si poze medicale: ciroza


imagine cu cirozaimagine cu ciroza
imagini cirozaimagini/poza ciroza


Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Boala hepatica cronica, caracterizata prin fibroza, dezorganizare a arhitecturii lobulare si vasculare si noduli hepatocitari regeneralivi. CA [...]
Este o boala a ficatului caracterizata prin degenerarea grasa a tesutului hepatic si inlocuirea lui cu tesut conjunctiv, ceea ce duce la scade [...]
Hepatitele sunt afectiuni ale Beatului, cel mai adesea datorate virusurilor (de la virusul A pana la virusul E). Sunt cele mai frecvente boli ale fica [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile