eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Cancerul

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente » cancerul

Cancerul testicular


Cancerul testicular
Testiculele sunt situate in afara abdomenului intr-un "saculet" de piele numit punga scrotala sau scrot. Pe langa faptul ca le sustine si le protejeaza, scrotul are si importantul rol de a mentine testiculele la o temperatura ceva mai scazuta decat cea obisnuita a corpului. Initial, la nastere, testiculele se afla in abdomen si apoi coboara, incet, incet, spre scrot, ajungand aici, in mod normal, pana la varsta de un an. Daca coborarea se face cu intarziere, testiculele stau mai mult de cat trebuie la o temperatura mai ridicata decat cea care le este necesara, ceea ce duce la o serie de modificari in structura lor, modificari vinovate de frecventa mai mare a cancerului testicular la aceste persoane. De aceea, barbatii la care coborarea testiculelor s-a facut cu intarziere, spontan sau printr-o interventie chirurgicala, trebuie sa faca cu constiinciozitate examinari medicale periodice cel putin pana la varsta de 40 de ani.
Cu toate ca testiculul este usor accesibil controlului direct, diagnosticarea cancerului se face foarte des in stadii avansate de boala fie din cauza lipsei oricarei suferinte fie din cauza confundarii cu alte boli testiculare (orhite, epididimite). in plus, la inceputul bolii testiculul nu prezinta modificari de lum sau consistenta care sa-l alarmeze pe bolnav, iar cand acestea apar, nefiind dureroase, nu-l fac sa se grabeasca imediat la medic.
Cel mai adesea diagnosticul se pune cand apar necazurile legate de extinderea bolii in organism - metastaze ganglionare, metastaze pulmonare etc.
Sunt mai multe tipuri de cancere testiculare, unele mai frecvente la copii, altele mai frecvente la adulti, altele la batrani. in functie de tipul de cancer cu care avem de-a face difera elutia, prognosticul si uneori chiar tratamentul. Ar fi mult prea dificil sa intram in amanuntele histopa-tologice asa ca ne m rezuma sa va semnalam situatiile concrete prin care poate debuta cancerul testicular in general:
cel mai precoce simptom poate fi o senzatie ciudata de modificare a sensibilitatii unui testicul. Examinandu-l atent intre degete, barbatul poate descoperi uneori o mica zona mai dura decat restul glandei, nedureroasa, fara ca pielea scrotului sa fie modificata in vreun fel. Acesta ar fi momentul optim de prezentare la medic. Din pacate majoritatea bolnavilor dau vina pe un chilot prea stramt sau pe un scaun incomod pe care au fost neiti sa stea mai multa vreme;
pe unul din testicule apare o zona proeminenta mai dura, cu suprafata neteda sau denivelata care nu doare ci, dimpotriva, este mai putin sensibila;
aparitia rapida a unui hidrocel - adica, o jumatate a scrotului se destinde prin acumulare de lichid in ea;
aparitia unei umflaturi scrotale (cu vanataie sau nu), legata sau nu de un traumatism, care nu are tendinta sa treaca:
diverse suferinte datorate metastazelor in alte organe: dureri osoase, tuse, lipsa de aer, dureri abdominale etc;
unele tumori secreta hormoni estrogeni (femeiesti) si hormoni androgeni (barbatesti) in exces -ca urmare barbatului incepe sa-i creasca sanii iar la baietei apare prea de reme maturizarea sexuala (parul pubian, dimensiunile organelor genitale i.
Uneori metastazele apar inainte ca tumora testiculara sa poata ti descoperita. Biopsia unei asemenea metastaze ii va permite medicului sa recunoasca faptul ca provine dintr-o tumora testiculara (pentru ca celulele canceroase pastreaza ceva din caracterele celulei testiculare initial normale din care au provenit).
Multe tipuri de tumori testiculare secreta o scrie de substante ce pot fi depistate prin analize de sange si urina dar. din pacate, nu toate, asa ca daca analizele respective sunt normale nu se poate elimina suspiciunea unui cancer testicular. Sigur ca atunci cand sunt po/itive. reprezinta un indiciu foarte important, mai ales pentru urmarirea eficientei tratamentului si aparitia eventualelor recidive in timp.

Cea mai mica suspiciune de tumora testiculara trebuie tratata cu mare seriozitate, sa nu se lase lucrurile la ia intamplarii pana cand diagnosticul de cancer devine evident prin modificarile locale sau generalizarea bolii. Ce facem? Punctie aspirativa sau biopsie din tumora - veti spune dumneaastra in logica fireasca a tuturor informatiilor pe care le-ati acumulat pana acum despre cancer in general. Da, aveti dreptate, facem biopsie numai ca aici particularitatile bolii si gravitatea ei impun o examinare directa a testiculului (nu prin grosimea peretelui scrotului) pentru a alege locul de biopsie, iar uneori chiar intreg testiculul trebuie scos si examinat la microscop chiar daca nu avem certitudinea ca este rba de un cancer. Asa ca se intervine chirurgical (nu prin scrot, cum vi s-ar parea mai usor, ci prin burta), medicul ia biopsie din zona sau zonele suspecte si asteapta rezultatul chiar in timpul operatiei. Daca suspiciunea ramane sau se confirma diagnosticul de cancer se scoate tot testiculul bolnav - hemicastrare. Cancerul testicular este o boala mult prea serioasa ca sa ne putem permite sa oscilam. Chiar unele tumori benigne testiculare sunt adesea insotite si de un cancer testicular inca neevident sau se transforma chiar ele in tumori maligne (si inca din cele mai grave).
Postoperator, in functie de stadiul bolii si de datele examenului histopatologic, se continua cu radioterapie si tratament citostatic. Noile citostatice cu care s-a imbogatit practica medicala in ultimii ani dau rezultate foarte bune in tratamentul bolii, dar aceste rezultate depind foarte mult de corectitudinea administrarii lor (ca dozaj si secventiali-taie). deci de cooperarea bolnavului. Sunt situatii cand boala a fost avansata si tratamentul trebuie administrat 2 (DOI) ani postoperator iar intreruperea lui inainte de vreme si reluarea dupa un timp, cand boala a recidivat, nu mai este la fel de eficienta.
Supravietuirea si vindecarea depind de forma de cancer cu care avem de-a face si, evident, de stadiul bolii. Daca in stadiul I, cu tratament corect efectuat, 70% dintre bolnavi supravietuiesc la 5 ani de la data diagnosticarii, pentru stadiile mai avansate supravietuirea la 5 ani scade la 30%

Parinti, daca baietelului dumneaastra nu i-au coborat testiculele in scrot pana la varsta de 1 an, nu intarziati sa-l aduceti la doctor. Operatia de coborare se poate face pana la 7-8 ani dar este cu mult mai bine sa fie facuta inainte de implinirea varstei de 2 ani. Cu cat intarziati mai mult cu atat cresteti riscul copilului dumneaastra de a face peste timp un cancer testicular.


Galerie de imagini si poze medicale: cancerul testicular


imagine cu cancerul testicularimagine cu cancerul testicular imagini cancerul testicularimagini/poza cancerul testicular


Alte materiale medicale despre: cancerul

Necesitatea si dorinta de cunoastere a omului au fost, dintotdeauna, exprimate si legate de o preocupare permanenta a lui de a cauta un eveniment, o d [...]
Este cunoscut potentialul cancerigen al unor agenti antitumorali folositi in mod curent in chimioterapia clasica a cancerului. S-a constatat cA [...]
Exista un risc relativ crescut de 1,35 (35%) expus pentru un fumator pasiv de a face cancer bronsic fata de un ne fumator (58). Riscul relativ f [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre cancerul

Alte sectiuni


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile