eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Cancerul

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente » cancerul

Cancerul pancreatic


Cancerul pancreatic
Cancerul pancreatic poate aparea la orice varsta, dar este mai frecvent dupa 50 de ani si este una din localizarile bolii canceroase in care medicul se simte cel mai neputincios. Dintre toate cancerele acesta produce cea mai rapida si impresionanta scadere in greutate, ajungandu-se in mod real la aspectul de "piele pe os". Numai ca slabirea nu apare inca de la debutul bolii, iar in practica am inceput sa intalnim din ce in ce mai des situatii in care boala nu mai vrea sa se conformeze descrierilor tipice din carti. Alt simptom relativ caracteristic este afectarea psihica, manifestata prin depresie severa si o stare de panica, complet disproportionata cu starea de sanatate aparenta a pacientului. Nu o data se intampla ca astfel de bolna sa ajunga intai la psihiatrie.
Pe masura ce boala evolueaza apar: dureri, greturi, varsaturi, febra, icter, marirea ficatului si uneori ascita.
Durerea are in general niste caracteristici care pot sugera o afectiune pancreatica - este persistenta, uneori deosebit de intensa, localizata in etajul superior al abdomenului si foarte des este resimtita cu maximum de intensitate in spate. Se accentueaza cand bolnavul se culca pe spate si se calmeaza cand acesta sta in genunchi si se apleaca mult in fata (pozitia rugaciunii mahomedane).
Examinarile radiologice, ecografice, tomografia computerizata, pun diagnosticul de tumora si pot specifica exact localizarea acesteia, marimea si consistenta. Daca tumora este canceroasa sau nu, nuntai biopsia poate sa o spuna. Numai si numai biopsia subliniem si iar subliniem! Sunt boli ale pancreasului care arata si se manifesta la fel. Chiar daca chirurgul deschide abdomenul si se uita cu atentie, daca nu face biopsie, el nu poate diferentia cu deplina siguranta un cancer pancreatic de o pancreatita cronica hipertrofica icterigena. Asa apar cazurile de ndecari miraculoase de cancer de pancreas de catre un ndecator sau altul, cu apa bi-, tri-, multi-distilata, pase magnetice, ceai de varf de pin crescut langa un stejar stramb etc. Si unde mai pui, ca vraciul a reusit dupa ce medicul l-a deschis si l-a inchis anuntandu-i familia ca mai are de trait doar cateva luni. Ei, cate cazuri din astea au fost? - puteti banaliza dumneavoastra. Unul este suficient pentru a determina alti zece oameni (familie, prieteni, cunoscuti) sa nu mai mearga la medic ci la ndecator; doua sunt destule pentru ca ndecatorul sa dena un nume local; iar trei o trei sunt deja prea multe pentru ca presa sa nu interna ca sa faca ordine: omul acesta face minuni iar medicii, carcotasi si indiosi pe succesul lui, nu vor sa recunoasca. Si iata cum o pietricica poate declansa o avalansa. Iata cum oameni a caror ata ar putea fi salvata ajung sa moara cu zile, pentru ca, tineti cont. daca pentru cancerul de pancreas medicina nu poate face mai nimic, in celelalte localizari ale bolii canceroase (si anume in cele mai frecvente) poate face foarte mult, poate face aceea "minune" mult sata - poate ndeca.




Alte materiale medicale despre: cancerul

Necesitatea si dorinta de cunoastere a omului au fost, dintotdeauna, exprimate si legate de o preocupare permanenta a lui de a cauta un eveniment, o d [...]
Este cunoscut potentialul cancerigen al unor agenti antitumorali folositi in mod curent in chimioterapia clasica a cancerului. S-a constatat cA [...]
Exista un risc relativ crescut de 1,35 (35%) expus pentru un fumator pasiv de a face cancer bronsic fata de un ne fumator (58). Riscul relativ f [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre cancerul

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile