(Plantago lanceolata). Avicena recomanda inca din primul secol al erei noastre frunzele de patlagina ca mijloc de vindecare a hemoragiilor, a tumorilor, a ulcerului cronic, inflamarea ochilor, afectiuni hepatice, renale, afectiuni gastrointestinale, afectiuni respiratorii superioare,
infertilitate etc. Semintele se folosesc pentru dizenterie, diaree,
ulcer gastric,
tumori intestinale, diabet, infertilitate masculina si feminina. Se spala bine cate frunze crude, se maruntesc, apoi se pun la fiert cu 250 ml apa si 1 lingura de miere. Se iau din acest preparat 2-3 linguri de mai multe ori pe zi in cazul afectiunilor stomacului, intestinelor, colite, colici. Se pastreaza in s inchis etans. Tot pentru afectiunile descrise mai sus, se pot pune 3 lingurite de ta maruntita in 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 8 ore si apoi se strecoara. Se ia cate 50 ml inainte de fiecare masa. Este indicat in toate problemele intestinale si stomacale, in special atunci cand se iau citostatice. Se poate folosi si sucul, luat cate 1 lingura cu 15 minute inainte de mesa. Pentru iarna, acest suc se poate pastra daca se amesteca cu alcool in cantitati egale.
In uz extern, se foloseste ta proaspata, spalata si apoi strivita cu o sticla pe o suprafata de lemn, care se aplica pe rani si se panseaza pentru 24 ore. Este bine sa fie pusa alternativ cu rostopasca. Intern, se face infuzie si din ta proaspata, in special din patlagina ingusta.
Pentru calmarea durerilor, se pune 1 lingura de seminte la 100 ml apa fierbinte si se lasa timp de 30 minute la infuzat. Se ia cate 1 lingura cu 30 minute inaintea meselor principale. Este foarte buna in cazul durerilor stomacale, intestinale etc, sau in cazurile de gastrita, ulcer etc. Tratamentul se recomanda si in terapia cu citostatice.
In cazul afectiunilor pulmonare, se pune 1 lingura de frunze uscate si maruntite la 250 ml apa si se fierbe timp de 10 minute. Se acopera si se lasa timp de 12-24 ore. Se strecoara si se poate lua cate 1 lingura de 3 ori pe zi. cu 15 minute inaintea meselor.
In afectiunile renale, hepatice, este bine sa se foloseasca atat praf de frunze, cat si seminte. Se pune cate 1 lingura din fiecare la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 12 ore, apoi se poate consuma. Sau se poate fierbe timp de 20 minute, apoi strecura. Se pot consuma 3 cani pe zi.
Daca este vorba despre afectiuni ale pielii, se pune suc de patlagina amestecat cu
ceai din flori de
coada soricelului si se tamponeaza de mai multe ori pe zi.