intrucat de
edemul pulmonar acut se ocupa doar serviciile specializate si in general bolnavul este internat in spital, noi ne vom ocupa doar de edemul pulmonar cronic, sau de diferite edeme. Aceasta deoarece toate au parte de acelasi tratament naturist.
Tratament intern
Ienupar
se face o
cura de ienupar. Se mesteca intai bine 4 boabe de ienupar, apoi se inghit. A doua zi se vor lua 5 boabe, apoi se va adauga zilnic cate o boaba, pana la 15 boabe. Se vor lua 3 zile cate 15 boabe, apoi se va scadea cu cate o boaba zilnic, pana se va ajunge la 4 boabe din nou. Este contraindicata la cei cu afectiuni
renale inflamatorii.
Papadie
se face o
cura cu tije de papadie. Se vor consuma zilnic, timp de 10-20 zile, cate 6-l0 tije de papadie (fara floare) in salate de cruditati. Din flori de papadie se poate face un sirop foarte bun. Se aduna florile, se spala foarte bine. Este preferabil sa se adune pe soare, dupa ce s-au deschis, inainte de amiaza. Se taie marunt dupa spalare si se pune la o cana de flori maruntite o cana de apa. Se fierb apoi timp de 30 minute. Se strecoara. Lichidul obtinut se va pune din nou la fiert si se adauga la fiecare litru de lichid 750 g de zahar. Se lasa sa fiarba pana se leaga siropul. Se ia de pe foc. Se pune dupa racire in sticle sau in borcane mai mici. Se tine astupat la rece. Se va putea folosi din acest sirop cate o lingurita de 3 ori pe zi, sau se poate pune 1 lingurita la un pahar de apa. Este interzis diabeticilor din cauza zaharului.
Hrean
se rade
hrean (radacina) si, in cazul in care nu ati diabet, se va amesteca in parti egale cu miere. Se va lua cate o lingurita de 3 ori pe zi.
Patrunjel
se pun 500 g de radacina la 2 litri de apa. Se fierb pana ce scade apa la jumatate. Se va consuma in cursul unei zile.
Ceaiuri din te
cele mai indicate sunt : albastrele (ta
infuzie), angelica (ta
infuzie, radacina si semintele
decoct,
tinctura din toate),
anghinare (se ia praf sub limba sau infuzie), batranis (ta
infuzie), brad (muguri sau conuri rzi
decoct, sau tinctura care se poate face si din rasina),
brusture (radacina
decoct),
castan (coaja
decoct, flori
infuzie, din toate se poate face tinctura), ciumarea (ta
infuzie), dentita (ta
infuzie), darmoz (ta
infuzie), drobita (ta
infuzie), frag ( frunze
infuzie), iarba mare (ta
infuzie), iarba neagra (ta
infuzie), nalba (ta
infuzie, radacina
decoct), navalnic (ta
infuzie), nemtisori de camp (ta
infuzie), osul iepurelui (ta
infuzie), papadie (infuzie din frunze uscate, radacina
decoct, sirop din flori, cura de tije de papadie), pir (radacina
decoct
prima apa se arunca si se pune alta: inainte de a se bea se adauga o lingurita de bicarbonat de sodiu la cana), plamanarica (ta
infuzie), soc (flori
infuzie sau socata facuta cu suc de lamaie, apa ,
zahar si putina drojdie), sporici (ta
infuzie), trei frati patati (ta
infuzie), vinarita (ta
infuzie),
visin (cozi
decoct), zamosita (ta
infuzie).
Propolis
se foloseste in cazul infectiilor. Se prefera folosirea tincturii, din care se vor lua 2 picaturi la fiecare 5 kg corp, de trei ori pe zi. Acestea se vor pune pe o bucata de paine, se mesteca bine in gura, apoi se inghit. Se vor lua ca orice alt antibiotic, pana la disparitia infectiei. Nu exista pericolul supradozarii si se poate folosi perioade foarte mari de timp fara sa produca efecte nedorite. Trebuie totusi sa se rifice daca nu exista cumva intoleranta la acest produs sau alergie.
Ceai diuretic
deosebit de eficient in toate cazurile in care se doreste eliminarea din corp a apei in exces este cel care se poate face din coaja de radacina de soc sau chiar din coaja de radacina de dud. Se vor pune 3-4 lingurite de coaja maruntita la 250 ml de apa si se fierb timp de 10 minute. Se strecoara, apoi se va consuma in cursul unei zile. In cazurile mai gra, se pot bea 2-3
ceaiuri sau chiar sa se dubleze cantitatea de ta.
Sucuri indicate
de afine, ananas, aric, asmatui, banana, bostan, caisa, cartof, castana, castrate, ceapa, cirese, creson, dude,
fasole rde (pastai), grau rde, hrean, lamaie, mar, morcov, orz rde, para, papadie, pastarnac, patrunjel,
pepene rde, praz, prune, ridiche, sfecla, spanac, sparanghel, strugure, telina. usturoi, varza, zmeura.
Se pot consuma la inceput doar cate 20 ml de 3 ori pe zi, iar dupa ce organismul s-a obisnuit, se poate trece la adevarata cura, care presupune consumul a minimum 300 ml de suc de 3 ori pe zi. Acesta se va bea intotdeauna cu minimum 15 minute inainte de mese. pentru a nu se amesteca cu alimentele si a fi mai usor asimilate de catre organism.
Curele cu
sucuri pot tine perioade foarte lungi de timp. cel putin pana la vindecarea deplina. Sunt oameni care, desi sunt sanatosi, consuma zilnic astfel de sucuri. Poate tocmai de aceea isi pastreaza sanatatea, pentru ca aceste sucuri sunt de fapt sangele getal al telor, foarte usor asimilabil de catre orice organism.