eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Bronsita


Bronsita
SIMPTOME


Bronsita acuta:

a tuse sacadata
a sputa de culoare galbena, albicioasa sau verzuie, ce apare de obicei la 24-48 ore dupa aparitia tusei
a febra, frisoane


a durere si senzatie de constrictie toracica

a o oarecare durere sub stern in cursul respiratiei profunde


a Bronsita cronica:

a tuse persistenta, cu expectoratie de culoare galbena, albicioasa sau verzuie (timp de cel putin 3 luni pe an si mai mult de 2 ani consecutivi)


a respiratie suiera.oare, un grad de dispnee



CHEMATI MEDICUL DACA:

a tusea dumneavoastra este atat de persistenta sau severa incat interfereaza cu somnul sau activitatile zilnice; este posibil ca alveolele pulmonare sa fie lezate.
a simptomele dumneavoastra dureaza mai mult de o saptamana, iar expectoratia devine mai inchisa la culoare, mai groasa sau mai abundenta; cel mai probabil este ca aveti o infectie ce necesita antibiotice.
a prezentati simptome de bronsita acuta si aveti probleme cronice, cardiace sau pulmonare, sau sunteti infectat cu virusul HIV; infectiile respiratorii va pot sensibiliza la afectiuni pulmonare mai grave, precum pneumonia.
a respirati cu foarte multa dificultate. Acest simptom, uneori asociat in mod gresit cu bronsita, poate semnala astmul, emfizemul, tuberculoza, o boala de inima, o reactie alergica grava sau un cancer.
Bronsita este o boala a cailor respiratorii superioare, in care se produce inflamarea mucoasei ce captuseste aceste cai. Pe masura ce mucoasa iritata se congestioneaza si se ingroasa, ea ingus-teaza sau blocheaza complet caile aeriene foarte mici din plamani, ceea ce conduce la crize de tuse, insotite de o expectoratie vascoasa si de dispnee. Boala poate aparea in doua forme: acuta si cronica.
Bronsita acuta este responsabila de tusea sacadata si expectoratia ce insotesc uneori o infectie a cailor respiratorii superioare; in majoritatea cazurilor, infectia are origine virala, insa este uneori provocata si de bacterii. Daca aveti o stare generala de sanatate buna, aspectul mucoasei va reveni la normal dupa ce va vindecati de infectia pulmonara initiala, ceea ce dureaza de obicei mai multe zile.
Bronsita cronica, la fel ca si maladia pulmonara numita emfizem, este o boala grava, de lunga durata, ce necesita tratament medical regulat. Persoanele cu bronsita cronica au tendinta sa fie obeze si sa duca o viata sedentara, iar majoritatea sunt mari fumatoare; in mod tipic, aceste persoane prezinta si emfizem, care este responsabil de unele dintre simptomele ce se sqprapun.
Daca sunteti fumator si va imbolnaviti de bronsita acuta, va va fi mult mai greu sa va vindecati. Chiar si un singur fum tras dinlr-o tigara este suficient pentru a provoca paralizia temporara a minusculelor celule cu perisori din plamanii dumneavoastra, care sunt responsabile de expulzarea deseurilor, substantelor iritante si mucusului in exces. in cazul in care continuati sa fumati, puteti leza aceste celule, numite celule ciliate, in suficienta masura pentru a le impiedica sa functioneze corect, crescand in acest mod sansele de a face bronsita cronica. La unii mari fumatori, mucoasa ramane inflamata, iar celulele ciliate isi intrerup complet activitatea. Blocati de cantitati excesive de mucus, plamanii devin astfel vulnerabili la infectii virale si bacteriene, care, in timp, distorsioneaza si provoaca leziuni definitive ale cailor aeriene din plamani.
Bronsita acuta este foarte frecventa, atat la adulti cat si la copii. Desi, deseori, boala poate fi eficient tratata fara ingrijiri medicale de specialitate, daca infectia pulmonara de fond este bac-teriana va trebui sa consultati un medic pentru a vi se prescrie antibiotice. Daca suferiti de bronsita cronica, aveti un risc crescut de a face afectiuni cardiovasculare, precum si infectii si boli pulmonare mai grave; din acest motiv, trebuie sa fiti supravegheat de un medic.

CAUZE
Bronsita acuta este in general provocata de infectiile pulmonare, aproximativ 90% dintre aceste infectii au origine virala, iar 10% bacteriana. Bronsita cronica poate fi provocata de unul sau mai multi factori. Crizele repetate de bronsita acuta, care slabesc si irita cu timpul caile respiratorii, pot conduce la instalarea bronsitei cronice. Poluarea industriala este un alt vinovat. Bronsita cronica apare, in proportii mai mari decat normal, la minerii din minele de carbune, la muncitorii care manipuleaza cereale, la topitorii de metale si la alte persoane care sunt in mod continuu expuse la praf. Insa principala cauza este fumatul intens, de lunga durata, care irita bronhiile si le stimuleaza sa produca mucus in cantitati excesive. De asemenea, simptomele bronsitei cronice sunt agravate de concentratiile ridicate de dioxid de sulf si agenti poluanti din atmosfera.
PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC
Analizele nu sunt de obicei necesare in cazul bronsitei acute, pentru ca boala este usor de detectat la examenul fizic. Medicul dumneavoastra va utiliza numai un stetoscop, pentru a asculta respiratia huruitoare din caile respiratorii superioare, zgomot ce insoteste in mod tipic aceasta afectiune. Daca simptomele persista o saptamana sau mai mult, medicul dumneavoastra poate de asemenea efectua o cultura din sputa pe care o eliminati cand tusiti, pentru a determina daca aveti o infectie bacleriana sau una virala. In cazurile de bronsita cronica, medicul va suplimenta aceste proceduri, aproape cu siguranta, cu o radiografie a toracelui dumneavoastra, pentru a determina intinderea leziunilor pulmonare, precum si cu probe functionale respiratorii, pentru a va masura capacitatea pulmonara.


TRATAMENT

Tratamentul conventional, atat in bronsita acuta, cat si in cea cronica, poate consta in antibiotice si un sirop de tuse, eliberat cu prescriptie medicala, in cazurile severe de bronsita cronica poate fi necesara administrarea suplimentara de oxigen. Optiunile alternative, in general, contribuie la ameliorarea disconfortului de insotire, insa nu trateaza infectiile.


MEDICINA CONVENTIONALA

Daca bronsita acuta este provocata de o infectie bacteriana, medicul dumneavoastra va prescrie probabil antibiotice, cu ajutorul carora simp-tomele trebuie sa dispara in cateva zile. Chiar si cand cauza este virala, medicul dumneavoastra poate prescrie antibiotice ca masura preventiva, deoarece plamanii dumneavoastra sunt slabiti in acest moment si predispusi la infectii bacteriene. Tusea productiva (cu expectoratie) care apare in bronsita acuta este de asteptat si, in majoritateacazurilor, este stimulata. Tusea este modul in care organismul dumneavoastra se descotoroseste de mucusul in exces. Totusi, daca tusea dumneavoastra va provoaca realmente suferinta - adica va impiedica sa dormiti sau este atat de violenta incat devine dureroasa - sau este neproductiva (uscata si aspra), medicul dumneavoastra poate prescrie un tratament ce suprima tusea. in majoritatea cazurilor, trebuie sa faceti pur si simplu lucrurile pe care in mod normal le-ati face in cazul unei raceli: luati aspirina pentru febra si beti multe lichide.
Daca aveti bronsita cronica, plamanii dumneavoastra sunt vulnerabili in fata infectiilor. Faceti anual cate un vaccin antigripal si un vaccin impotriva pneumoniei, daca medicul dumneavoastra nu va recomanda sa nu le faceti. Tipic, vaccinul impotriva pneumoniei consta intr-o singura injectie: o vaccinare va protejeaza pentru tot restul vietii, impotriva tuturor tulpinilor frecvent implicate in aparitia bolii. O a doua injectie este necesara numai in foarte rare cazuri.
Nu luati un antitusiv eliberat fara prescriptie pentru a va trata bronsita cronica decat daca medicul dumneavoastra va recomanda astfel. Ca si in cazul bronsitei acute, lusea productiva asociata cu bronsita cronica este utila pentru eliminarea din plamani a mucusului in exces. De fapt, medicul poate chiar prescrie un expectorant, daca tusea dumneavoastra este relativ uscata. Totusi, daca observati orice modificari ale culorii, volumului sau vascozitatii expectoratiei dumneavoastra, este posibil sa fi contractat o infectie. in acest caz, medicul dumneavoastra va poate prescrie un tratament de 7-l0 zile cu un antibiotic cu spectru larg, care combate un numar mare de bacterii.
Daca sunteti supraponderal, medicul poate insista sa tineti regim, pentru a evita solicitarea excesiva a inimii dumneavoastra. De asemenea, numerosi medici prescriu bronhodilatatoare, medicamente ce ajuta la dilatarea cailor respiratorii ingustate din plamani. La persoanele cu bronsita cronica, bronhodilatatoarele inhalatorii, disponibile sub forma de aerosoli sau inhalatoare presurizate dozate, sunt in general preferate fata de formele cu administrare orala. in majoritatea cazurilor, 1-2 pufuri amelioreaza dispneea ce insoteste bronsita cronica. in imprejurari speciale poate fi necesara o-doza mai ridicata, insa nu mariti niciodata doza pe care o luati decat daca medicul dumneavoastra va indica acest lucru. Bronhodilatatoarele sunt medicamente puternice; utilizarea lor exagerata poate provoca efecte secundare periculoase, ca hipertensiunea arteriala.In cazul in care capacitatea organismului de a transfera oxigenul din plamani in circulatia sanguina este semnificativ diminuata, medicul dumneavoastra va poate prescrie oxigenoterapie, fie in regim continuu, fie la nevoie. Dispozitivele de administrare a oxigenului sunt larg disponibile pentru public. Daca folositi o butelie de oxigen la domiciliu, fiti deosebit de atent sa nu expuneti aparatul la materiale inflamabile (vaporizatoare sau sprayuri presurizate cu alcool, de exemplu) sau la surse directe de caldura, precum uscatoa-rele de par sau radiatoarele.
Daca fumati, medicul dumneavoastra va insista sa va lasati. Studiile arata ca persoanele care renunta la acest obicei, chiar si in stadiile avansate de bronsita cronica, pot nu numai reduce severitatea simptomelor, ci isi pot mari de asemenea speranta de viata.


MEDICINA ALTERNATIVA

Mai multe terapii alternative pot fi utilizate pentru a completa - insa niciodata pentru a inlocui-ingrijirile date de un practician al medicinei conventionale. Aceste remedii pot contribui la ameliorarea unora dintre simptomele asociate cu bronsita acuta si cronica, insa ele nu trateaza infectiile.


ACUPUNCTURA

Studiile sugereaza ca acupunctura poate ameliora simptomatologia bronsitei. Tehnica trebuie sa fie efectuata numai de catre un acupunctor autorizat.


AROMOTERAPIA

Uleiuri esentiale precum cel deeucalipt (Auca-lyptus globulus), isop {Hyssopus officinalis), ana-son (Pimpinella anisum), levantica (Lavandula officinalis), pin (Pinus sylvestris) si rozmarin {Rosmarinus officinalis) pot contribui la usurarea respiratiei si la ameliorarea congestiei nazale. Inhalati profund pe nas, respirati aroma catorva picaturi din unul sau mai multe dintre aceste uleiuri, picurate pe o batista sau adulmecati direct din sticla. incercati sa amestecati cateva picaturi de ulei esential intr-un vas plin cu apa fierbinte; acoperiti-va capul cu un prosop si inhalati aburul aromat.


PLANTELE CHINEZESTI

Planta chinezeasca ephedra {Ephcdra sinica) este un puternic bronhodilatator. ATENTIE! in cantitati mari, aceasta ta are aceleasi efecte ca si cantitati mari de adrenalina; nu folositi e-phedra daca aveti hipertensiune arteriala sau boli de inima. Preparati o infuzie prin combinarea a 5 grame ephedra, 4 grame betisoare de scortisoara {Cinnamonum cassia), 1,5 grame lemn dulce (GlyCyrrhiza uralensis) si 5 grame samburi de caise (Prunus armeniaca). Lasati amestecul sa infuzeze in apa rece, apoi aduceti la fierbere. Beti fierbinte.


FITOTERAPIA

O mare varietate de te actioneaza ca ex-pectorante si calmante, ceea ce le face utile in tratamentul bronsitei. Urmeaza mai multe exemple de terapii; pentru mai multe informatii, cereti sfatul unui fitoterapeut sau homeopat profesionist.In caz de bronsita acuta sau cronica, podbalul (Tussilago farfara) poate relaxa bronhiile aflate in stare de constrictie sau de spasm si poate actiona ca un expectoram bland. Pentru a prepara o infuzie, adaugati o ceasca de apa fiarta la 1-2 lingurite de podbal; lasati sa fiarba mocnit timp de 10 minute. Beti cat mai fierbinte posibil, de trei ori pe zi. Lumanarica {Verbascum thapsus) despre care se crede ca are un efect antiinflamator la nivelul mucoaselor, poate de asemenea fi preparata sub forma de infuzie, urmand instructiunile de mai sus.
Pentru tratamentul bronsitei acute, folositi aceleasi instructiuni pentru a prepara o infuzie din isop {Hyssopus officinalis), care poate stimula transpirajia (scazand astfel febra) si diminua infla-matia. Printre expectoranlele din te, utile in traiamentul bronsitei cronice, se numara ana-sonul (Pimpinella anisum), iarba-mare {Inula he-lenium) si usturoiul (Allium sativum).
HOMEOPATIA
Pentru tratamentul bronsitei acute si cronice, luati urmatoarele remedii de 3 ori pe zi, timp de pana la patru zile: pentru a trata febra, tusea si senzatia de constrictie toracica, folositi Aconit (6C). In caz de expectoratie fluida, tuse si irita-bilitate, folositi Kali bichromicum (6 O. in caz de pierdere a vocii, tuse, sete si dureri in gat, folositi Phosphorus (6C).
ALIMENTATIE Sl DIETA
Pentru a intari sistemul imun si cu rol protector impotriva infectiilor, nutritionistii recomanda deseori vitaminele A, complexul B, C si E, impreuna cu mineralele seleniu si zinc. Unii experti sugereaza de asemenea evitarea alimentelor ce stimuleaza producerea de mucus, ce pot fi gasite in principal in grupul lactatelor (desi, in general, laptele de capra stimuleaza mai putin producerea de mucus decat laptele de vaca), precum si in amidonurile rafinate (produsele pe baza de faina alba) si in alimentele prelucrate.


CE PUTETI FACE ACASA

Pentru bronsita acuta:
Pe toata durata infectiei, stati acasa si la caldura. Nu este neaparat nevoie sa stati in pat, insa nu va suprasolicitati. Luati in considerare utilizarea unui vaporizator sau incercati sa inhalati aburul de deasupra unui vas plin cu apa fierbinte.
Pentru bronsita cronica:
Evitati expunerea la vapori de vopsele sau deseuri industriale, praf si contactul cu persoane racite. Luati in considerare utilizarea unui vaporizator sau incercati sa inhalati aburul de deasupra unui vas plin cu apa fierbinte. imbracati-va calduros pe eme rece si uscata.


BRONHIILE
Aerul circula prin trahee si intra in plamani, unde este transportat printr-un sistem de tuburi ramificate, numite bronhii si bronhiole, care in mod natural sunt captusite numai cu o mucoasa subtire. In caz de bronsita, aceasta mucoasa se inflameaza, ceea ce duce la accentuarea sintezei de mucus. Cu timpul, mucusul in exces poate bloca bronhiolele, oprind fluxul aerian spre plamani. Tusea este calea prin care plamanul scapa de mucusul in exces.



Galerie de imagini si poze medicale: bronsita


imagine cu bronsitaimagine cu bronsita
imagini bronsitaimagini/poza bronsita


Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Termenul de bronsita corespunde infla-matiei acute sau cronice a mucoasei bronsice, in cursul copilariei cel mai frecvent intilnite fiind proc [...]
Reprezinta o inflamatie a bronhiilor produsa de infectii microbiene. Se manifesta prin tuse cu expectoratii, cu sau fara febra si de obicei [...]
Inflamare acuta a bronhiilor, de origine infectioasa, insotita de o tuse care poate fi, in unele cazuri, expectoranta. In general, ea este in [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile