eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Acneea - tratament


Acneea - tratament
SIMTOME:
a bubite sau proeminente rosii pe piele, persistente sau recidinte, cunoscute in general sub numele de cosuri; ele se pot inflama sau se pot umple cu puroi si apar in mod tipic pe fata, torace, umeri, gat sau partea superioara a spatelui, in special la adolescenti.
a bubitele negre cu porii deschisi in centru sunt punctele negre
a bubitele care proemina sub piele si nu au nici o deschizatura sunt punctele albe
a cosurile rosii, uneori vizibil pline cu puroi, sunt pustulele, care se dezvolta din punctele negre sau punctele albe
a cosurile inflamate pline cu lichid, de sub piele, care se pot mari pana la un diametru transversal de 2,5 cm, sunt nodulii sau chisturile
a roseata anormala a obrajilor si nasului este un semn de rozacee, o afectiune acneiforma intalnita la adultii peste 30 ani (mai ales femei).


CHEMATI MEDICUL DACA:

a acneea dumneavoastra nu raspunde in 2-3 luni la medicamentele ce se elibereaza fara prescriptie; este posibil sa aveti nevoie de tratament medical.
a aveti o acnee severa care poate produce chisturi sub piele si cosuri persistente ce se pot infecta. Dermatologul poate recomanda medicamente eliberabile cu prescriptie, pentru controlarea afectiunii si prevenirea cicatricilor definitive.
a pielea dumneavoastra se inroseste anormal pe obraji si pe nas. Este posibil sa aveti rozacee, care poate fi controlata cu un tratament antibiotic adect.
Aproape toata lumea sufera de cosuri la un anumit moment in viata, ceea ce face ca acneea sa fie una dintre cele mai frecvente boli de piele. Ea incepe cand minusculii foliculi pilosi devin blocati cu secretiile grasoase ale glandelor sebacee din piele. Punctele negre apar sub forma de bubite mici, de obicei plate, cu centrele innegrite de expunerea la aer; punctele albe sunt leziuni asemanatoare, fara culoare. Ambele tipuri de cosuri pot evolua catre leziuni inflamatorii, tumefiate si dureroase. Chisturile sau nodulii asociati cu formele severe de acnee sunt proeminente de consistenta ferma sub suprafata pielii, care devin inflamate si uneori infectate.
Desi acneea ramane in mare parte un blestem al adolescentei, aproximativ 20% din toate cazurile apar la adulti. Acneea debuteaza de obicei la pubertate si tinde sa fie mai severa la persoanele cu pielea grasa. Ea apare la ambele sexe, insa baietii adolescenti au tendinta de a fi cel mai grav afectati. Femeile au o probabilitate mai mare decat barbatii de a suferi de forme usoare sau moderate pana dincolo de 30 ani si sunt ce mai susceptibile la rozacee.
Miturile despre alimentatia daunatoare si activitatea sexuala necontrolata, ce ar cauza acneea, au fost inlocuite cu aderul simplu ca in spatele celor mai multe forme stau ereditatea si hormonii. Eliminarea ciocolatei sau spalatul energic pe fata de 10 ori pe zi nu vor schimba predispozitia spre aceasta boala de piele inestetica, uneori dureroasa si deseori stanjenitoare.

CAUZE
Cauza acneei nu este pe deplin inteleasa. Chiar daca igiena defectuoasa, alimentatia nesanatoasa si stresul pot agra acneea, este clar ca nu ele o cauzeaza. Acneea vulgara, obisnuita la adoles-" centi, debuteaza in urma amplificarii sintezei de hormoni. La pubertate, atat baietii cat si fetele produc cantitati crescute de androgeni - hormonii sexuali masculini, printre care se numara testosteronul. La randul lor, androgenii pot stimula productia de sebum, substanta care lubri-fiaza pielea si o ajuta sa ramana hidratala, precum si productia de keratina, un constituent principal al firului de par. Minusculii foliculi pilosi, in special cei de pe fata, gat, torace si spate, se pot umple pana la blocare cu sebum si keratina. Pe masura cefoliculii se umplu si bacteriile se inmultesc, pe suprafata pielii se formeaza punctele negre sau punctele albe, aspect ce caracterizeaza acneea neinflamatorie. Daca peretii foliculului se rup sub presiune, iar sebumul se scurge in tesutul inconjurator, rezultatul este o pustula sau acnee inflamatorie. Daca pustulele se infecteaza, problema se complica si mai mult: infectia poate patrunde profund in piele si genera chisturi, care se pot rupe si lasa cicatrici temporare sau definitive.

Diversi factori par a predispune anumite persoane la acnee, precum antecedentele familiale, stresul si consumul de contraceptive sau corti-coizi. Contraceptivele orale pot declansa acneea la unele femei, insa o suprima la altele, in functie de tipul de pilula administrata. Steroizii anabo-lizanti pe care ii iau unii culturisti pot conduce de asemenea la forme severe.
Acneea are multe subtipuri. Unele forme -acneea neonatorum si acneea infantum - afecteaza ocazional nou-nascutii si sugarii, de obicei baieti. Pe fata apare o eruptie cu cosuri, care dispare insa de obicei in cate saptamani, fara urmari definitive. Adultii, de obicei femeile, care scapa de anii adolescentei aproape fara cosuri, pot face o acnee cu debut la rsta adulta, pe masura ce inainteaza in rsta. In unele cazuri, episoadele sunt reactii alergice la cosmetice sau alimente, iar in alte cazuri sunt legate de menstruatie. Atat acneea premenstruala, cat si cea post-menopauza tind sa fie relativ mai usoare decat episoadele induse de cosmetice.In ciuda cresterii normale a nivelurilor de androgeni la pubertate, unii cercetatori considera ca episoadele de acnee au mai putin de-a face cu nivelurile de androgeni ale individului si mai mult cu felul in care pielea persoanei respective reactioneaza la o crestere a productiei de sebum.
Bacteriile Propionibacterium acnes si Staphy-lococus epidermidis sunt in mod natural prezente in foliculii pilosi sanatosi. Daca prea multe astfel de bacterii se acumuleaza in foliculii blocati, ele pot secreta enzime care descompun sebumul stimuland inflamatia locala. Unele persoane sunt pur si simplu mai sensibile decat altele la aceasta reactie, astfel incat nivelurile de sebum ce ar provoca unul-doua cosuri la un individ pot conduce la acnee generalizata sau acnee chistica acuta la un altul.

RoZACEEA
W.C. Fields, cu nasul sau bulbos si roseata fetei, este cea mai bine cunoscuta victima a rozaceei, insa femeile peste 30 de ani, cu pielea alba, sunt de fapt cele mai predispuse la aceasta afectiune. Rozaceea debuteaza printr-o roseata persistenta, anormala, pe obraji si pe nas, care este si mai mult evidentiata prin consumul de alimente picante, bauturi fierbinti sau alcool. Inflamatia are tendinta la extindere, iar un numar mic de pacienti cu rozacee, de obicei barbati, fac o forma severa in care nasul devine rosu, ingrosat si dureros.
Pentru controlarea cazurilor usoare, medicul dumneavoastra prescrie probabil un antibiotic oral, precum metronidazolul, sau un corticoid topic. Lotiunile sau gelurile ce contin ca ingredient activ sulful pot fi prescrise sau cumparate fara prescriptie. intrucat multi pacienti cu rozacee sufera si de migrene, unii cercetatori suspecteaza ca ar putea fi implicata o intoleranta la anumite tipuri de alimente. Unele cazuri raspund deosebit de bine la doze mari de vitamine din complexul B, in special la vitamina 8, (riboflavina). In cazurile severe de rozacee, interventia chirurgicala sau tratamentele cu laser pot stopa inflamatia si edemul.

TRATAMENT
Unul-doua cosuri ocazionale nu necesita tratament. Cremele si cosmeticele de acoperire ce se | elibereaza fara prescriptie, in cazul in care sunt folosite, trebuie sa fie bazate pe apa si substante hipoalergenice. Chiar daca episoadele de acnee nu pot fi eliminate, tratamentele conventionale si alternative pot aduce ameliorari. Medicina conventionala prefera terapiile cu medicamente ce inhiba productia de sebum si de keratina, limiteaza proliferarea bacteriana sau incurajeaza ex-folierea celulelor pielii pentru a debloca porii. intrucat multe terapii pot avea efecte secundare importante, orice pacient cu o problema cutanata trebuie sa actioneze cu prudenta cand incearca un tratament nou. Persoanele cu forme severe si persistente trebuie sa se afle in atentia unui dermatolog.


MEDICINA CONVENTIONALA

Pentru tratamentul unei forme usoare de acnee, medicul dumneavoastra poate recomanda un preparat topic, eliberat fara prescriptie, care contine benzoil-peroxid, sau poate prescrie medicamentul antiacneictretinoin (acid retinoic), un derit al vitaminei A. inainte de aplicarea medicatiei, spalati zona afectata cu un sapun bland, fara uleiuri si parfumuri. Cand cosurile pline cu puroi par gata sa se sparga, aplicarea unui prosop fierbinte timp de cate minute poate incuraja procesul. Cosurile infectate trebuie deschise numai de o asistenta sau un medic, cu ajutorul instrumentelor chirurgicale si respectand regulile antisepsiei. Stoarcerea cosurilor de catre dumneavoastra poate duce la extinderea infectiei si la posibilitatea aparitiei cicatricilor definitive.
In cazurile moderate sau severe, un pilon al tratamentului este tetraciclina, un antibiotic administrat de obicei pe cale orala, uneori in combinatie cu aplicatiile locale de tretinoin. Alte antibiotice utile sunt erilromicina si clindamicina, administrate oral.
Pentru chisturile inflamate cronic, medicul poate prescrie medicamentul isotretinoin, insa, datorita efectelor secundare potential severe ale acestuia, tratamentul trebuie monitorizat cu atentie, in special la femeile de rsta fertila. O optiune terapeutica mai putin frecventa este injectarea de triam-cinolon, un tip de corticoid, direct in chisturi. Acest tratament poate lasa temporar pielea unora dintre pacienti mai inchisa la culoare in jurul leziunilor. intrucat la multi pacienti acneea se amelioreaza la soarele verii, dermatologul poate de asemenea recomanda o expunere controlata la raze ultraviolete, pentru a mentine episoadele de acnee sub control.

PRESOPUNCTURA
1 Presopunctura poate contribui la reducerea inflamatiei, ameliorarea dezechilibrelor hormonale si a tulburarilor emotionale asociate cu acneea. Aplicati o presiune ferma cu policele in punctul Intestin Gros I I, de la capatul exterior al plicii cotului. Mentineti timp de un minut, apoi repetati la celalalt brat.
2 Pentru a contribui la diminuarea iritatiilor pielii, apasati policele drept in punctul Intestin Gros 4, aflat intre policele si degetul aratator al mainii stangi, apasand pe osul de deasupra degetului aratator. Mentineti timp de un minut, apoi repetati ia cealalta mana. Nu folositi acest punct daca sunteti insarcinata.

Pacientii care iau medicamente antiacneice trebuie sa fie atenti la posibilele efecte secundare si interactiuni. Tretinoinul si benzoil-peroxidul pot lasa pielea inrosita, uscata si sensibila la expunerile solare. Benzoil-peroxidul poate inhiba efectele terapeutice ale Iretinoinului, astfel incat ele nu trebuie niciodata aplicate in acelasi timp. Tratamentul cu antibiotice mai mult de cate saptamani poate sensibiliza femeile la infectii fungice.
Unii adulti sunt purtatori ai unor cicatrici sau depresiuni ale pielii in urma unor chisturi sau cosuri profunde care au fost maltratate sau infectate sever. Doua proceduri chirurgicale relativ agresive pot ameliora aspectul pielii: dermabra-ziunea, in care dermatologul freaca cu smirghel pielea inghetata, si peelingul chimic. Ambele proceduri elimina suprafata afectata de cicatrici si expun straturile intacte ale pielii. inainte de a lua in considerare un astfel de tratament, totusi, discutati procedurile, precautiunile necesare si rezultatele probabile cu cel putin doi dermatologi.
MEDICINA ALTERNATIVA
Unele dintre terapiile alternative ale acneei incearca sa reduca inflamatia si sa combata infectia. Alte abordari utilizeaza factori filoterapeutici sau alimentari pentru a controla factorii ce pot stimula acneea, precum stresul. Pentru acneea usoara sau moderata aceste abordari pot fi utile, insa acneea vulgara si rozaceea raspund mult mai lent la orice tratament decat aproape orice alte suferinte. Aveti rabdare: multe tratamente impotri acneei trebuie urmate pana la un an pentru a obtine rezultate.
PLANTE CHINEZESTI
Fitoterapia chineza incearca sa inlature din pielea acneica umezeala si caldura, considerate a fi factorii cauzali. Preparatele in general utilizate in acest scop sunt semintele de cnidium (Cnidium monnieri) si florile de caprifoi {Loniccra japonica). Consultati un practician al mcdicinci chineze apentru formule si doze specifice.
FITOTERAPIA
Numeroase te sunt utilizate pentru a ajuta vindecarea pielii si a ameliora inflamatia si man-carimile. Dintre acestea, un fitoterapeut instruit poate recomanda echinaceea (Echinacea spp.), galbenelele (Calcndula officinalis), uleiul din arborele de ceai (Melaleuca spp.) si goldenseal (Hy-drastis canadensis); tinctura de stanjenel {Iris ver-sicolor) se asociaza deosebit de bine cu echinaceea. Ceaiul facut dintr-o combinatie de urzica (Urtica dioica) si tinctura de sanziene {Galium spp.) poate fi eficient. ATENTIE: Nu folositi nici un preparat din te la nou-nascut fara sa consultati medicul!
Daca este posibil ca stresul sa contribuie la acneea dumneavoastra, incercati sa relaxati cu o ceasca de ceai de landa (Landula officinalis) sau musetel {Matricaria recutita). O sauna faciala de 2-3 ori pe saptamana cu oricare dintre aceste te poate fi de ajutor.
HOMEOPATIAIn formele minore de acnee, Hepar sulphuris sau Silica, in lete de puterea 6x, luate de trei ori pe zi timp de pana la o saptamana, pot contribui la accelerarea vindecarii.
ALIMENTATIE Sl DIETA
Astazi, majoritatea medicilor considera ca acneea nu este o problema legata de alimentatie si rareori cer pacientilor sa-si modifice regimul alimentar, ca o metoda de reducere a episoadelor eruptive. Totusi, unii practicieni ai medicinei alternative fac din modificarile alimentare baza tratamentului. Chiar daca expertii din ambele ere sunt de acord ca ciocolata, grasimile si alte alimente suspecte nu sunt cauza acneei, efectul lor agrant in aceasta afectiune este inca o problema controversata.
Dintre suplimentele de vitamine si minerale, nutritionistii sugereaza in general zincul, care joaca un rol in modul in care organismul prelucreaza hormonii. Un supliment zilnic de 30-50 mg zinc poate contribui la reducerea inflamatiei si la vindecarea pielii lezate. Se presupune ca suplimentele de crom au capacitatea de a stimula descompunerea glucozei. Vitamina A in cantitati mari poate reduce productia de sebum si keratina, insa, dat fiind ca dozele mari pot provoca dureri de cap, oboseala, dureri musculare si articulare si alte efecte secundare, nu este recomandabil sa luati megasuplimente decat in conditiile unei supravegheri atente a medicului dumneavoastra. Vitamina E, un antioxidant, poate fi de asemenea inclusa intr-un regim antiacneic natural, in doze de 200-400 UI pe zi. Vitamina B6, care ajuta la meolizarea hormonilor, poate fi deosebit de eficienta la femeile ce sufera de acnee premens-truala; doza tipica este de 50 mg pe zi.

CE PUTETI FACE ACASA
a Spalarea cu blandete a fetei, cu un sapun fara uleiuri si neparfumat - sau chiar un sapun medicinal - poate mentine pielea curata, insa frecarea pielii deja inflamate nu face decat sa agraveze acneea.
a Rezistati tentatiei de a stoarce cosurile. Lasati-le sa se sparga cand sunt pregatite, apoi spalati cu blandete.
a Pentru acneea usoara sau moderata, incercati tratamentele pe baza de benzoil-peroxid, ce se elibereaza fara prescriptie medicala.
a Expuneti leziunile acneice la soare cu moderatie; aveti grija sa evitati expunerile exagerate.
a Barbatii cu acnee moderata sau severa trebuie sa se barbiereasca de fiecare data cu o lama noua, pentru a diminua riscul de infectie. in loc de after-shave-urile pe baza de alcool, incercati alternativele pe baza de te, ce contin uleiuri esentiale de landa, musetel sau arbore de ceai.


PREVENIRE

Din cauza asocierii acneei cu nivelurile fluctuante ale hormonilor si cu posibilele influente genetice, multi medici considera ca ea nu poate fi prevenita in nici un fel. Chiar daca aderul acceptat astazi spune ca nici igiena, nici alimentatia corecta nu pot preveni episoadele, informatiile de la sectiunea Nutritia si alimentatia (stanga) pot fi utile. Igiena generala corecta si ingrijirea adecta a pielii sunt deosebit de importante in adolescenta, ingrijirile de baza cuprind o baie sau un dus zilnic si spalarea fetei si a mainilor cu sapun neparfumat sau usor antibacterian. Adolescentele au de castigat daca nu folosesc cosmetice in mod regulat si, in ciuda faptului ca pretind contrariul, putine dintre cosmeticele din comert au efecte benefice asupra acneei.


Galerie de imagini si poze medicale: acneea


imagine cu acneeaimagine cu acneea
imagini acneeaimagini/poza acneea


Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Este mai frecventa la pubertate, excesul secretiei de sebum prin acizii grasi pe care ii contine favorizand inflamatia. Scbumul formeaza punct [...]
Este o dermatoza caracterizata prin inflamatia purulenta a foliculului pilo-sebaceu, insotita de secretie exagerata a glandelor sebacee, care [...]
Acneea este o inflamatie a glandelor sebacee, frecvent intalnita. Se produce o obturare a glandelor sebacee, urmata de formarea de puncte negre, [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile