eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Accidentul vascular cerebral

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente » accidentul vascular cerebral

Encefalopatia hipertensiva


Acest sindrom, intalnit frecnt in practica medicala, trebuie distins de accidentul vascular cerebral. in special de hemoragia intracerebrala, intrucat atat encefalopatia hipertensiva cat si hemoragia cerebrala au asociate hipertensiunea arteriala.
Encefalopatia hipertensiva survine, de cele mai multe ori. la bolnavi hipertensivi care se trateaza incorect, cu valorile de tensiune arteriala slab controlate. Sunt mai rare cazurile in care encefalopatia hipertensiva este manifestarea de debut a bolii hipertensi. Indiferent de situatie, presiunea arteriala creste rapid, bolnavul devine obnubilat, acuza cefalee intensa, prezinta convulsii si uneori deficite neurologice de focar tranzitorii. De cele mai multe ori. alterarea constientei este mai evidenta decat semnele neurologice de focar. Edemul papilar, hemoragiile si exudalele retiniene sunt semne oflalmologice importante in encefalopatia hipertensiva. Tensiunea arteriala diastolica depaseste, de obicei, valoarea de 130 mmHg. Nu exista imagine computer-tomografica de hemoragie in interiorul sau in jurul substantei cerebrale. Presiunea lichidului cefalorahidian este inalta si acesta nu este hemoragie. Pacientii raspund bine la tratamentul antihipertensiv. Imaginea computer-tomografica si rahicenteza lamuresc, la nevoie, diagnosticul.

Clasificarea bolilor cerebrovasculare III cuprinde, pe langa cele descrise, si detalii asupra diagnosticului morfopatologic, asupra diagnosticului clinic subiectiv si obiectiv cat si asupra evaluarii pacientilor cu accident vascular cerebral in stadiul acut si cronic. Nota bibliografica (5) sta la dispozitia cititorului pentru aprofundarea datelor cuprinse in acest raport. Nu prezentam aceste aspecte, intrucat ele nu fac subiectul unei monografii axate pe terapeutica accidentului vascular cerebral ischemic. Am socotit insa util sa prezentam clasificarea actuala si formele clinice de ischemie cerebrala, intrucat cu aceste notiuni se va opera Clasificarea expusa este la indemana practicianului din diferite specialitati.
Pentru specialitatile de neurologie si chirurgie vasculara poate fi util un sistem computerizat de clasificare a bolilor cerebrovasculare. Avantajele unui asemenea sistem sunt precizia si uniformitatea. Prin analogie cu clasificarea TNM din oncologic sau cu clasificarea anginei pectorale insile (dupa Braunwald) si in boala cerebrovasculara s-a efectuat o clasificare codificata cuprinsa sub acronimul CHAT (3.a). in acest acronim literele componente sunt: "C: Currcnt clinical prescnlation; "H" : History: "A" : Artery si "T" : Target Organ. Dupa cum se observa clasificarea CHAT ia in considerare manifestarile clinice prezente, ''C (in ultimul an), cele trecute, "Hr' (in antecedentele bolnavului cu mai mult de un an), topografia si gradul leziunilor arteriale, "A", precum si prezenta ori absenta leziunilor cerebrale ca expresie a organului tinta, "T". Fiecare litera din acronimul CHAT are mai multi indici.

Litera "C"', care semnifica manifestarile clinice prezente (cu durata mai mica de un an) are indici de la 0 - 8 (care fac referire la manifestarile clinice) si de la a - e (care localizeaza manifestarile clinice in teritoriul vascular corespunzator)
Litera "H" face referire la antecedentele patologice ale bolnavului suferite cu mai mult de un an fata de internarea prezenta. "H" are indici asemanatori cu ai literei "C", cu exceptia faptului ca nu exista subgrupele C 6-8

Litera "A" denota gradul si seritatea leziunilor arteriale. Pentru a putea face asemenea aprecieri sunt necesare mijloace moderne de diagnostic: echo-dopplcr color, angiografie cu substractie digitala sau studii intra-arteriale. Indicii adaugati literei "A" pot fi de la 0 - 3 (fac referire la prezenta ori absenta unei leziuni arteriale semnificati), sau pot fi indicii a, c, d. e, f, r si t (fac referire la substratul morfopatologic al leziunii arteriale (el 3.3). Leziunea arteriala este apreciata ca semnificativa atunci cand afecteaza circulatia in teritoriul tributar ci cu mai mult de 50 % si atunci cand se face responsabila de manifestarile clinice.
"A" Leziuni arteriale

Litera "T" reflecta leziunile in organul tinta, adica leziunile cerebrale. Acestea sunt depistate cu ajutorul CT sau RMN. Indicii literei "T" sunt de la 1 - 3 si reflecta consecintele morfopalologice cerebrale ale leziunilor arteriale. Leziunea cerebrala este apreciata ca semnificativa daca se face responsabila de manifestarea clinica. Indicii h, i, 1, m, n, q si r reflecta substratul morfopatologic al leziunilor cerebrale


"T" Leziuni cerebrale


Clasifiac
area CHAT este utila mai cu seama chirurgilor vasculari si neurochirurgilor pentru precizia si detaliile oferite. Se poate folosi in cercetare, permite urmarirea bolnavilor in dinamica si faciliteaza aprecieri asupra evolutiei bolnavilor cu accident vascular cerebral inainte si dupa tratament (medical sau chirurgical). Expunerea in litere si indici evita confuziile in terminologie. Eficacitatea acestui sistem de clasificare a fost demonstrata in studiul NASCET (.,North American Symptomatic Carotid Endarterectomy Trial"), care a avut drept obiectiv sa urmareasca beneficiile endarterectomiei carotidiene la pacientii simptomatici cu stenoza de artera carotida sera (70-99 %) si care a utilizat acest sistem computerizat de clasificare (2.a).



Alte materiale medicale despre: accidentul vascular cerebral

Dupa stadiul acut al unui accident vascular cerebral ischemic se pot introduce in schemele de tratament ale bolnavilor medicamentele \"cerebroactive\" [...]
Este un metabolit al fenilbutazonei cu proprietati uricozurice. Sulfinpyrazona este un antiagregant plachetar de durata relativ scurta. Spre deosebire [...]
Acidul arahidonic este precursor al prostaglandinelor. Concentratia acidului arahidonic in tesuturile normale este aproape de zero (31). Concentratia [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre accidentul vascular cerebral

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile