eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Boli sexuale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli sexuale

Infectii gonococice


ETIOLOGIE Gonoreea, o infectie a cpiteliului columnar si de tranzitie, este produsa de Neisseria gonorrhoeae, diplococ gram-negativ.
EPIDEMIOLOGIE in Statele Unite, gonoreea este cea mai frecventa boala transmisibila cu raportare obligatorie. Incidenta sa a scazut de la un maximum de 473 cazuri la 100000 in 1975, la 277 la 100000 in 1990. Ratele incidentei si prelentei sint legate de virsta, sex. preferinte sexuale, rasa, pozitie socio-economica, .stare civila, zona de rezidenta (rural/urban) si nivel de educatie. Incidenta este mai mare la barbati, prelenta este mai mare la femei. Gonoreea este transmisa de obicei de purtatori asimplomatici.
MANIFESTARI CLINICE Barbati La 2-7 zile dupa expunere apare uretrita, cu secretii uretrale purulente (90-95%). disurie si eritem al meatului. In epoca antibioticelor, complicatiile (de ex. epididimita, prostatita si limfa-denita inghinala cu Neisseria gonorrhoeae) sint rare. La barbatu" homosexuali, gonoreea rectala poate evolua cu dureri anorcctale. prurit, tenesme si scurgeri rectale sanguinolcnle. nuicopurulcnle. Gonorcca faringiana. atit la barbati cit si la rentei, este adesea asimptomatica.
Femei Gonorcca acuta nccomplicala se prezinta deseori cu disurie, secretie ginala crescuta datorata endocervicitei exsudative, singerari menstruale anormale ca timp sau cantitativ, discomfort anorcctal. La cel putin 15% dintre cazuri, extinderea de la endocervix la tubele uterine are loc la scurt timp dupa contractarea infectiei sau in timpul menstruatiei, producind cndomelrita acuta, urmata de salpingila acuta, complicatia majora a gonoreei. Diseminarea infectiei in abdomenul superior poate produce perihepatita (sindromul FitzHugh-Curtis), cu dureri abdominale in cadranul superior drept al abdomenului sau bilateral, sensibilitate la palpare si, uneori, frecatura hepatica. Inflamatia unilaterala a glandei Bartholin este adeseori datorata gonoreei. La femei, infectia gonococica asimptomatica implica de obicei endocervixul, uretra, canalul anal si faringelc, in ordinea descrescatoare a frecventei.
Copii In timpul nasterii, gonococul poale infecta conjunctivele, faringelc, tractul respirator sau canalul anal alnou-nascutului. Riscul de infectare creste prin ruperea prematura a membranelor. Profilaxia oltalmiei gonococicc se face de rutina, cu colir cu nitrat de argint 1% sau un preparat oftalmic cu eritromicina.
Infectia gonococica diseminata (IGD) Doua treimi dintre pacientii cu IGD sint femei, la care simptomclc apar de obicei in timpul menstruatiei. Majoritatea pacientilor cu IGD, femei sau barbati, nu prezinta simptome ale gonoreei urogenitale, anorectale sau faringiene. Pacientii se prezinta cu simptome de gonocoecmie (febra, poliartralgii si 3-20 leziuni cutanate, care pot fi papule, petesii, pustulc, leziuni hemoragice sau necrotice, situate de obicei la extremitatile distale) sau afectare articulara. Cea mai precoce manifestare a afectarii articulare este tenosinovita aparuta la mai multe articulatii, asimetric; de obicei sint implicate articulatiile pumnilor, intcrfalangienc, genunchilor si gleznelor. Artrita septica se poate instala fara febra, poliartralgii sau leziuni cutanate care sa o preceada, implicindde obicei o singura articulatie, cu durere si marire de volum.
DIAGNOSTIC Diagnosticul de prezumtie se bazeaza pe prezenta diplo-cocilor intracclulari pe frotiul din exsudat uretral sau endocervical, cu coloratie Gram. Confirmarea prin culturi necesita insamintarea probelor - exsudat uretral, endocervical, anorectal si faringian pe mediu selectiv Thayer-Mar-lin si incubare in mediu bogat in CO2. Culturile endocervicale sint pozitive in 80-90% din cazurile de gonoree la femei: sensibilitatea este mai marc daca se efectueaza culturi simultane din exsudat rectal, uretral si faringian. Orice pacient cu suspiciune de gonoree face un test serologic pentru sifilis.
TRATAMENT( elul 46-3) Esecurile terapeutice cu combinatia ceflri-axon si doxyciclina sint rare. De obicei nu sint necesare culturi consecutive pentru urmarirea evolutiei, dar acestea se vor efectua daca simptomclc persista sau recidiveaza. Reeluarea lua in considerare posibilitatea reinfectarii gonococicc, dar si o infectie concomitenta cu Chlamydii.



Alte materiale medicale despre: Boli sexuale

Regimul alimentar atoxic este obligatoriu, consumandu-se legume si fructe bogate in potasiu. Datorita proprietatilor polivalente ale argilei, ea [...]
Gonoreea (blenoragia) se manifesta la barbati printr-o secretie abundenta din penis si dureri frecvente la urinare. Femeile infectate cu gonococ [...]
PNEUMONIA PATOGENIE Orice perturbare in mecanismele normale de aparare a trac-tulut respirator inferior (tuse reprimata, intoxicatie alcoolica, infec [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli sexuale

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Intrebarea in cateva cuvinte
    Intrebarea cu toate detaliile
    Unde se incadreaza problema medicala?
    Scrie codul din imaginea alaturata
    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile