eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli de colon, rect, anus

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli de colon, rect, anus

Colectomie


Interntie prin care se indeparteaza un segment de intindere variabila din cadrul colic.
Colectomia este denumita segmentara atunci cind se rezeca o portiune limitata, de obicei dintr-o zona mobila a cadrului colic(transrs, sigmoid). Resilirea continuitatii digesti se face prin anastomoza colocolica termino-terminala (. 55).
Colectomia largita la intreg colonul ascendent sau descendent poarta numele de hemicolectomie dreapta sau stinga. Hemicolecto-mia dreapta extirpa cecul, colonul ascendent, unghiul hepatic, jumatatea dreapta a colonului transrs si ultimii 1015 cm din ileo-nul terminal. Daca este efectuata pentru tumori neoplazice, odata cu colonul drept trebuie extirpati si ganglionii continuti in mezo-colon dc-a lungul vaselor, pe o arie ce se intinde pina la marginea dreapta a arterei mezenterice superioare. Resilirea continuitatii digesti se face printr-o anastomoza ileotransrsa, de preferat termino-terminala (. 56). Hemicolectomia stinga este o interntie de exereza colica pentru jumatatea stinga a colonului transrs. unghiul splenic, colonul descendent si cel sigmoid, impreuna cu jonctiunea rectosigmoidiana, deci tot ceea ce apartine teritoriului arterei mezenterice inferioare. Continuitatea colica este resilita printr-o transrsosigmoidostomie sau transrsorectostomie termino-terminala (. 57).
Extinderea peste aceste limite, in oricare sens (cranial sau cau-dal), a hemicolectomiilor este o operatie largita. Daca impreuna cu colonul se extirpa (din necesitate) si un organ de cinatate, operatia este complexa. Colectomia subtetala include colonul ascendent, transrs si descendent si se termina printr-o anastomoza cecosig-moidiana sau ileosigmoidiana. Colectomia totala este o exereza ;n totalitate a colonului. Colectomia incepe totdeauna cu ultimii 1015 cm de ileon terminal si se poate termina in mod variabil, la nilul ampulei rectale (colectomie totala), la nilul canalului anal (rectocoiectomie cu anastomoza ileoanala) sau se poate extirpa si anusul (coloproctectomie totala) cu anus pe ileonul terminal (. 58)



Alte materiale medicale despre: Boli de colon, rect, anus

Pozitie anormala a cecului, care se afla situat In micul bazin fie din cauza mobilitatii lui (vezi "cec mobil"), fie in cadrul unei ptoze viscerale ge [...]
Proces inflamator acut sau cronic al rectului, de etic-iogie nespecifica sau specifica. Procesul inflamator este, de obicei, localizat pe segmentul su [...]
Reprezinta un grad avansat de anomalie anorectala, constind intr-o lipsa a orificiului anal asociata cu absenta totala a canalului anal si partiala a [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli de colon, rect, anus

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile