eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli de colon, rect, anus

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli de colon, rect, anus

Adenopatie satelita


Proces prin care un grup ganglio-nar sau un ganglion sint interesati, fie inflamator, fie neoplazic.

Adenopatia este satelila (regionala) pentru ca este afectat grupul ganglionar spre care se dirijeaza drenajul limfatic al unui anumit teritoriu care prezinta leziunea primara. Adenopatia satellta infla-matorie acuta se caracterizeaza prin ganglioni sau grup ganglionar mariti de volum, durerosi la palpare. Ganglionii pot adera unii la altii si pot adera la piele. Diagnosticul de adenita inflamatorie este mult favorizat de descoperirea leziunii primare : eroziune tegumen-tara, plaga suprainfectata etc. Tratamentul se adreseaza leziunii primare care trebuie aseptizata. Pentru adenopatia dureroasa folosim comprese reci, antibioterapie dirijata dupa antibiograma. Se indica Incizie si drenaj daca adenita este supurata.
Adenopatia satellta inflamatorie cronica se intllneste atit in infectiile cronice nespecifice cit si in cele specifice (sifilis, tuberculoza), in acest caz ganglionii sint mariti de volum, au consistenta mai ferma, au o oarecare sensibilitate, dar au mobilitate pastrata si nu sint aderenti de tegumente.
Adenopatia satelita neoplazica apare ca urmare a invaziei ganglionilor regionali cu celule neoplazice plecate din tumora primitiva (neoplasm mamar sau digestiv). Pentru cancerele profunde adenopatia nu poate fi vazuta decit prin limfografie, fie cu lipjodol ultra-fluid, fie printr-o limfografie izotopica. Ganglionii vizualizati limfografie sint ganglioni ncinvadati.
Descoperirea adenopatiei satelite neoplazice are o deosebita importanta pentru prognosticul si tratamentul bolnavului. Valoarea adenopatiei satelite (marimea ganglionilor, confluenta lor, aderenta la tegumente) reprezinta, impreuna cu tumora primara si cu metastazele la distanta, criterii de clasificare stadiala pentru majoritatea localizarilor cancerului pe organe. Din acest punct de dere, adenopatia este notata cu No, atunci cind ea nu se poate decela clinic prin palpare ; cu N|, cind ganglionii sint mici, duri, mobili, neaderenti de piele sau tesuturi, nedurerosi ; cu N2, cind ganglionii sint confluenti intr-o masa ganglionara cu mobilitate relativa ; si cu N3, o masa ganglionara fixa, aderenta la piele si tesuturile incinate. Pentru stadiile No si Ni se mai poate adauga simbolul + sau , ceea ce inseamna invazie microscopica existenta sau absenta. Astfel N,- se traduce prin ganglion palpabil dar neinvadat, iar N0+ prin ganglion nepalpabil dar metastazat microscopic.

Tratamentul adenopatiei satelite neoplazice se face odata cu tratamentul chirurgical al tumorii primare, prin extirpare in bloc. Odata cu ganglionii se extirpa si tesutul celulograsos periganglio-nar. Procedeul poarta numele de evidare ganglionara. Asupra unei adenopatii satelite de origine necunoscuta se practica biopsie ganglionara pentru a se sili cu precizie natura acesteia. in cazul unei tumori primiti, biopsia ganglionara se poate practica fie inaintea interntiei pentru tumora primitiva, in derea silirii extensiei limfatice regionale a tumorii, fie intraoperator (biopsie extem-poranee).



Alte materiale medicale despre: Boli de colon, rect, anus

Diverticulul colonului este o di-taiatie ampulara datorita hernierii mucoasei prin stratul muscular al peretelui care a cedat presiunii crescute din c [...]
Interventie chirurgicala prin care colonul mobil este fixat la peretele abdominal posterior. Colopexia este folosita ca act complementar de fixare a c [...]
Ulceratie lineara de origine inflamatorie ; este ascunsa intr-o plica anala, de regula unica, situata median posterior (mai frecvent) sau median anter [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli de colon, rect, anus

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile