AFAZIILE
Este vorba despre tulburarile de limbaj, datorate leziunii centrului vorbirii sau a cailor descendente. Afaziile motorii (sau externe) este imposibilitatea expunerii corecte a cuvintelor cu toate ca omul respectiv a pastrat intacta intelegerea acestor cuvinte. La afazia senzoriala (sau interna) se intelege imposibilitatea intelegerii semnificatiei cuvintelor cu pastrarea capacitatii de intelegere. Afazia mixta care este cea mai frecventa survine de obicei in hemoragia cerebrala, traumatisme cranio- cerebrale, tumori cerebrale, care pot distruge centri nervosi ai vorbirii, al scrisului, etc.
De cele mai multe ori este insotita de agrafie (imposibilitatea de a scrie).
In general toate acestea au parte de acelasi tratament naturist. Se va aplica in primul rand tratamentul potrivit cauzei care o produce: - hemoragia cerebrala, ramolismentul, tromboflebita cerebrala, tumoarea cerebrala, encefalita.
Afazia amnestica- este intalnit mai des in tumorile de lob temporal. Consta in pierderea memoriei cuvintelor. Bolnavul al carui limbaj spontan este pastrat, nu poate denumi obiectele ce i se prezinta. Localizarea leziunii in partea posterioara a circumvolutiunii T3 (aria 37) pare cea mai frecventa.
O forma particulara se intalneste la poligloti care uita limba cea mai recent invatata.
La aceasta afectiune trebuie neaparat extrasa tumoarea apoi se poate face tratamentul naturist. In caz contrar se pot intampla accidente care pot aduce chiar moartea.
Afazia centrala. Este urmarea unui traumatism cranian cu leziuni penetrante prin arma de foc in regiunea lobului parietal stang, insotita de confuzie mintala si amnezie. Se vor trata in functie de simptomele care le prezinta fiecare caz in parte: tulburari motorii, senzoriale, etc.
Afazia expresiva Broca. Se caracterizeaza prin pierderea articulatiei cuvintelor si prin tulburari ale intelegerii cuvantului verbal si scris. Este generata de obicei prin leziuni cortico- subcorticale mai intinse in teritoriul de irigare al arterei cerebrale mijlocii de tip hemoragic, sau malacic. Este cel mai frecvent tip de afazie intalnit in clinica.
Afazie motorie pura. Incapacitatea bolnavului de a articula cuvinte, modalitatile celelalte ale limbajului, scrisul si cititul, fiind pastrate. In stare pura sindromul este exceptional de rar, obisnuit insotindu-se de tulburari din grupul sindromului afaziei Wernicke. Leziunea generatoare ar fi situata subcortical, sub circumvolutiunea a 3-a frontala, cu neafectarea substantei cenusii la acest nivel.
Afazie receptiva Wernicke. Consta dintr-un sindrom global cu tulburari mai mult sau mai putin pronuntate ale vorbirii spontane si repetate, ale intelegerii limbajului vorbit si scris, precum si ale cititului. Se insoteste de un grad accentuat de uitare a vocabularului, corectata grotesc prin parafazie si jargonafazie.
Este generata de leziuni obisnuit vasculare din domeniul arterei cerebrale mijlocii, traumatice sau tumorale, care afecteaza partea posterioara a primei si a celei de a doua circumvolutiuni temporale, precum si plica curba.
Afazia traumatica. Impactul cranian se insoteste imediat de afazie totala cu anartrie (nu poate scoate sunete articulate), alexie (uita semnele) si agrafie (uita scrisul). Dupa cateva luni, in perioada sechelara a traumatismului, afazia prezinta semne deosebite in functie de sediul traumatismului; in leziunile anterioare predomina anartria, cu foarte discrete semne de afazie Wernicke, iar in leziunile posterioare domina simptomatologia afaziei Wercke, cu regresiunea fenomenelor anartrice. In traumatismele posterioare. O afazie temporara, adica afazia Wercke pura, asociata cu hemianopsie (pierderea vederii) in cadran; afazie Wernicke globala si moderata, asociata deseori cu o apraxie dreapta prin leziunile girusului supramarginalis; afazia de plica curba, in care predomina masiv alexia, pe cand celelalte semne ale afaziei Wercke sunt abia schitate.
Tratamentul afaziilor: se va aplica in primul rand tratamentul potrivit cauzei (: hemoragia cerebrala, tromboflebita cerebrala, tumoarea cerebrala, ramolismentul, encefalita, etc)
In sfarsit se procedeaza la reeducarea afazicului.
-Tulburarile motorii (anartritice sau disartritice) se corecteaza prin exercitii fonetice, asemanatoare celor de demutizare folosite in scolile de surdo-muti. Se fac exercitii preparatoare cu limba si cu buzele. Se fac apoi exercitii de pronuntare a sunetelor simple si a celor complicate, se trece apoi la exercitii de pronuntare a cuvintelor.
Tulburarile motorii ale scrisului (agrafia) se reeduca prin exercitii succesive de scriere; la inceput simple semne, apoi se reunesc semnele pentru a forma diferite litere; in fine se trece la scrierea cuvintelor, frazelor. De cele mai multe ori reeducarea intereseaza membrul superior stang, cel drept fiind paretic sau paralizat.
Tulburarile senzoriale (surditate verbala, cecitate verbala) se reeduca folosindu-se in primul rand conversatia obisnuita insotita de gesturi si mimica explicativa. Sistematic trebuie sa se incerce, notiune cu notiune, la inceput substantivele, apoi verbele, la urma adjectivele, adverbele, propozitiile. Cuvintele vorbite sau scrise trebuie insotite de imaginea concreta- cand se poate a semnificatiei lor. In felul acesta se pot elabora noi reflexe conditionate in domeniul celui de al doilea sistem de semnalizare sau se pot reface vechile legaturi temporale formate in perioada de dinaintea bolii.
Reeducarea bolnavilor trebuie facuta timp indelungat, cu foarte multa rabdare. In general este necesar sa fie condusa de educatori specialisti. Bolnavul nu trebuie niciodata obosit cu sedinte lungi. Cele mai bune rezultate se obtin in domeniul tulburarilor anartrice si disartrice.
DEBILITATE Stare de slabiciune ce se intalneste la copii foarte des in perioada de crestere sau la adolescenti. Apare in special cand exista [...] |
TROMBOFLEBIA CEREBRALA Se va respecta cu strictete tratamentul instituit de medicul specialist. In ajutorul bolnavului se poate sa vina insa [...] |
EDEMUL CEREBRAL Tratament: se vor da In cazul in care este vorba si despre o tensiune cerebrala tincturi din vasc in asociere cu paducel, pana [...] |
Copyright © 2010 - 2025
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact